Nejspíš to není žádná náhoda, že na 15. výročí 11. září oznámilo Čínské námořnictvo, že Čína s Ruskem provedou osmidenní námořní manévry v Jihočínském moři u čínské provincie Guangdong, začínající v pondělí. K tomuto cvičení podle předběžného výhledu zde z konce července dochází v době vypjatých vztahů v těchto sporných vodách poté, co arbitrážní soud v Haagu v červenci rozhodl, že Čína nemá na Jihočínské moře historická práva a kritizoval ničení životního prostředí, kterého se tam dopouští.


Jak už bylo předtím oznámeno, Čína tento výnos rozhodně odmítla a zamítla i účast na tomto procesu, přičemž začala agresivně protlačovat osu spojenectví s Ruskem, aby tak čelila regionálnímu napětí, při němž USA spřádají anti-čínskou kvazi-alianci. Cvičení „Spojené moře 2016“ se budou účastnit hladinové lodi, ponorky, letouny s pevnými křídly, z lodí operující helikoptéry a námořní pěchota, uvedlo v neděli v prohlášení na svém oficiálním mikroblogu Čínské námořnictvo. Tyto dvě země budou provádět obranné, záchranné a proti-ponorkové operace stejně jako „zabírání ostrovů“ a další aktivity, dodali.

Mezi četnými cvičeními, která mají vyslat hlasitý vzkaz USA, Japonsku, Filipínám a dalším „zainteresovaným“ stranám, které zpochybňují čínské teritoriální nároky na umělé ostrovy a útesy v Jihočínském moři, se také námořní pěchota zúčastní ostrých střeleb, obrany ostrovů a vyloďovacích operací během toho, co bude největší operací, jakou kdy námořnictva těchto dvou zemí společně prováděla, uvádí prohlášení.

Čína oznámila, že ohlašuje „běžné“ námořní cvičení už v červenci s tvrzením, že „toto cvičení se zaměří na posílení spolupráce a není zaměřené proti žádné jiné straně.“ Člověk by skoro cítil až ten úsměv na její tváři, když to psala.

Pro připomínku Čína a Rusko jsou členové Rady bezpečnosti OSN s právem veto a zastávají podobné postoje k mnoha závažným záležitostem, jako je krize v Sýrii, což je často staví jako protistranu proti Spojeným státům a Západní Evropě. Loni vedly společná vojenská cvičení v Japonském moři a ve Středozemním moři.

Plavidla Čínského a Ruského námořnictva při námořním cvičení Spojené moře 2014 ve Východočínském moři 24. května 2014.