Americká špionážní agentura CIA jmenovala generála Johna Wrighta jako velitele operací a kooperace pro zástupnou válku v Sýrii v rámci příprav na okupaci města Daraa na jihu provedenou přes Jordánsko, odhalily v pondělí zdroje. „Brigádní generál John Wright byl jmenován americkým operačním a koordinačním velitelem pro zástupnou válku v Sýrii,“ řekl FNA informovaný zdroj pod podmínkou anonymity kvůli utajení v této záležitosti.


„57-letý veterán americký generál, který bojoval ve válkách v Afghánistánu, Iráku a v Libyi, si jako první krok zřídil kancelář v Ammánu a zahájil koordinaci se Saúdskou Arábií,“ řekl tento zdroj s dodatkem, že Wright měl v Ammánu rovněž schůzku s princem Bandar Bin Sultanem, tajemníkem saúdské národně bezpečnostní rady a šéfem zpravodajství.

„Po této schůzce by USA měly zahájit dodávky protitankových raket Stinger proti-syrským skupinám vedeným CIA,“ dodal.

„Všichni členové amerických vedených skupin jsou vybráni z řad syrské mládeže a v současnosti je 3 000 těchto rebelů cvičeno na jordánské základně al-Mouqar u syrských hranic,“ uvedl zdroj.

„USA se snaží o okupaci Daraa o uvalení bezletové zóny,“ řekl zdroj.

Předchozí zprávy z června rovněž uváděly, že Bandar Bin Sultan dohlížel na operace dodávek německých protileteckých raket ze zahraničí podporovaným militantům v Antakia.

Arabské zdroje řekly libanonským novinám Assafir, že princ Bandar Bin Sultan minulý týden v Antakii dohlížel na dodávky militantním skupinám v Sýrii se zásilkami těžkých zbraní, k nimž patřily hlavně německé protiletecké rakety, než militanti tyto zbraně redistribuovali mezi různé své skupiny v Aleppu, Homsu, Damašku a v Idlebu.

Tyto zdroje dodaly, že Bandar usiluje o zbrojní dohodu s Francií, aby syrským militantům poskytla francouzské protiletecké rakety, avšak Francie vyjádřila své obavy ohledně vlastních strategických zájmů a odmítla být jediným poskytovatelem zbraní těmto militantům s apelem na sdílení těchto břemen.

Vyzbrojování militantních skupin v Sýrii bylo mezi zeměmi podporujícími syrskou opozici žhavou politickou kontroverzí.

Spolu s tím, jak Syrská armáda opakovaně dosahuje na bitevním poli vítězství, ztěžují si militanti, že potřebují těžkou výzbroj, aby mohli postupu armády čelit.

Nepokoje v Sýrii začaly v březnu 2011, když se pro-reformní protesty přetvořily na masové povstání následované intervencemi států ze Západu a z regionu.

Mnozí Syřané, kteří na počátku protestů stranili opozici, se teď obrátili na stranu vlády a armády, aby bránili svou zemi proti ze zahraničí podporovaným extremistům.

Podle Spojených národů už bylo zabito více než 100 000 lidí a miliony dalších byly násilně vysídleny.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  globalresearch.ca