Kancléřka Merkelová vybídla země EU, aby méně slibovaly a více pro EU dělaly. Navíc mnohé z těch problémů, o kterých se Merkelová zmiňovala, nelze přeci připisovat EU jako celku, která se v časech krize často používá jako obětní beránek, ale ve skutečnosti jsou tu ty problémy kvůli jednotlivým členským státům. Pár dnů před summitem EU se německá kancléřka dožadovala rychlejší a daleko důslednější realizace dohod v rámci tohoto společenství.


Podle Reuters Merkelová ve čtvrtek v Berlíně kritizovala to, že uvnitř EU se zase dosáhne spousty závazků, které však jednotlivé vlády prostě dodržovat nebudou.

Např. ani hrstka zemí EU nedodrží tu dobrovolnou dohodu o utracení tří procent svého HDP na vědecký výzkum.

„A právě proto lidé už Evropské myšlence nevěří,“ řekla Merkelová. Proto by pro Bratislavskou schůzku příští pátek mělo platit následující moto: „Radši se kát než pronášet prázdné sliby bez praktických důsledků,“ řekla. Těch 27 členských států EU chce bez účasti Británie prodiskutovat důsledky jejího stažení po britském rozhodnutí o Brexitu.

Co se týče mezinárodní konkurenceschopnosti, řekla Merkelová, že EU si při dokončování řešení svého domácího digitálního trhu už nemůže dovolit roky ještě dalších debat, jako ty o telekomunikačních balíčcích. To např. platí pro celoevropské zavedení nového digitálního telekomunikačního standardu 5G, který bude pro společnosti důležitý. „Protože digitální Evropa je naším životním pojištěním pro práci na naší budoucnosti.“

John T. Sumner

Zdroj: southfront.org