Prezident USA Barack Obama vyprávěl na ceremonii předání ceny Robin Toner Award novinářům o svém rozhovoru s Vladimirem Putinem o svobodě tisku, píše The New York Times. Podle Obamy, řekl Putinovi, kterého „překvapil" příliš otevřený tón jednoho článku v americkém vydání, že na rozdíl od ruského prezidenta „nerediguje články před jejich zveřejněním." …


Na ceremonii předání novinářské ceny, která je pojmenována po Robin Tonerové, zkritizoval americký prezident domácí politiky a novináře, kteří přeměnili prezidentskou kampaň v „cirkus," informuje The New York Times.

Podle Obamova názoru, jsou uchazeči o post prezidenta USA v roce 2016 „naprosto odtrženi od zdravého smyslu, fakt a analytiky," v důsledku čehož hrají „ nevkusné představení," jež poškozuje „americkou značku" ve světě.

„První otázka, kterou mi kladou dnes, když cestuji do zahraničí nebo mluvím se světovými lídry, je: Co se děje s politikou v Americe? Chtějí, aby USA, jako nejsilnější země světa, fungovaly účinně, aby jejich vláda mohla přijímat zdravá rozhodnutí."

Nynější prezident USA obvinil kandidáty z „hrubých prohlášení, jež zasévají nesváry," a rovněž z planých slibů.

Prezident připomněl velký článek novináře Goeffreye Goldberga v Atlantic, věnovaný Obamově zahraničněpolitické doktríně, který vyvolal velký světový ohlas kvůli dost ostrým výrokům na adresu amerických spojenců, zejména Saúdské Arábie a britského premiéra Davida Camerona.

Právě o tento článek šlo v nedávném rozhovoru mezi Barackem Obamou a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem. „Pan Putin byl zjevně překvapen otevřeným tónem" komentářů autora, zdůrazňuje vydání.

Jak sdělil s úsměvem Obama, odpověděl Putinovi toto: „Na rozdíl od tebe, Vladimire, nerediguji články před jejich uveřejněním."