Návrh Pekingu dát prezidentovi USA Baracku Obamovi, který dorazil do Číny na summit G20, schody s červeným kobercem odmítl Washington, informují noviny South China Morning Post s odkazem na Ministerstvo zahraničních věcí Číny. V médiích se objevilo video, které bylo natočeno v sobotu na letišti Chang-čou, na kterých je vidět, jak Obama sestupuje z letadla po schodišti. Nicméně, jak říkají noviny, Obama dostal červený koberec vedoucí k jeho osobní limuzíně.

„Čína poskytuje schodiště pro všechny hlavy států, které přijíždějí. Americká strana si stěžovala na to, že řidič nemluví anglicky a nemůže pochopit bezpečnostní instrukce představitelů USA. Čína proto navrhla poskytnout překladatele, který by seděl za řidičem, USA ale nabídku odmítly. Také trvaly na tom, že nepotřebují schodiště, které letiště poskytuje," informoval v neděli noviny úředník Ministerstva zahraničních věcí Číny.

Dříve bylo sděleno, že představitelé čínského protokolu na letišti Chang-čou vytěsnili na stranu americké novináře z prezidentského doprovodu, když americký prezident procházel po červeném koberci a podával ruce těm, kteří ho vítali.