V pondělí bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy oznámil, že bude-li znovu zvolen, tak upraví ústavu země tak, aby obsahovala všeobecný zákaz celo-tělních plavek burkiny. Slova Sarkozyho přichází po týdnu intenzivní debaty o četných místních zákazech burkin po celé Francii. V pátek nejvyšší francouzský správní soud zákazy burkin přijaté v asi 15 francouzských pobřežních městech zrušil na základě toho, že porušují základní občanská práva.


Bývalý ministerský předseda Alain Juppe projevil svůj nesouhlas se Sarkozym tvrzením, že je proti „zákonům podle okolností“, přičemž varoval občany, aby ještě nepřilévali oleje do ohně.

„Myslím, že pravidla uklidňují a absence pravidel všechny ponouká, aby toho zneužívali,“ odpověděl Sarkozy.

Sarkozy minulý týden prohlásil plavky burkiny za „provokaci“, která podporuje radikalizovaný islám. Zařazující tuto záležitost jako jedno z práv žen tento bývalý prezident v televizním interview ve středu v noci řekl: „My ženy nevězníme za tkaninou.“

Tato bývalá hlava státu teď slibuje, že bude-li do své bývalé funkce příští duben znovu zvolen, tak zavede prohibici na tyto kontroverzní plavky do národní ústavy.

S tím, jak se Sarkozy potýká s tvrdou opozicí populistické Národní fronty, tak se pokouší stavět se do pozice toho skutečně pravého francouzského konzervatismu jako obhájce francouzských hodnot tvrdým postojem k migraci.

Mezi městy postiženými minulý týden zvrácením zákazu burkin bylo i přímořské město Nice, které postihl ničivý útok islamistického teroristy, který najel náklaďákem na nábřeží Promenade des Anglais, kde srážel chodce oslavující Den Bastily. Tento masakr z 14. července vedl k smrti 86 lidí s dalšími stovkami, co utrpěli zranění.

O dvanáct dnů později zasáhl Francii další islamistický útok, když dva mladí muslimové, kteří se hlásili k Islámskému státu, podřízli hrdlo starému duchovnímu, otci Jacques Hamelovi, když sloužil mši ve svém kostele u Rouen v Normandii.

Před zákazem z Nice psal bývalý starosta Christian Estrosi ministerskému předsedovi Manuelu Vallsovi, že „skrývání tváře nebo oblečení do celo-tělního kostýmu na pláži není v souladu s našimi ideály sociálních vztahů.“

Poté, co soud ty zákazy burkin zrušil, řekl ministr vnitra Barnard Cazeneuve, že zákon proti plavkám bude teď prohlášen za protiústavní.

Když se ptali Sarkozyho, co na to odpoví, tak řekl: „No, tak změníme ústavu. Už jsme ji změnili třicetkrát, to není žádný problém.“

Zdroj: breitbart.com