Maďarsko, Polsko a další země by měly být obrány o své peněžní příděly, pokud se proviní projevy nedostatečné „solidarity“ ve věci migrace nebo respektu k „evropským hodnotám“, prohlásili dva zvláště vlivní europarlamentáři.  Toto doporučení přichází spolu s tím, jak jsou tři z vůdců migraci odporujících Visegrádských zemí připraveni se jednotně postavit nátlaku Bruselu, který se dožaduje, aby přijaly kvóty na migranty.


Šéf komise Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässle řekl: „Je třeba přijmout přísnější předpisy k uvolňování fondů.“

„Zemím, které nerespektují zákony EU, nebo zemím, které se nedostatečně účastní přesídlování migrantů nebo registrace uprchlíků, by se měly tyto fondy upřít,“ řekl Die Welt tento politik Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Vicepresident Europarlamentu Alexander Graf Lambsdorff uvedl, že rozpočet Evropské unie (EU) bude revidován na podzim a poukázal na Polsko a Maďarsko jako na země, které by mohl potkat trest.

Německým novinám řekl: „Spolková vláda musí zajistit, až se bude na podzim revidovat rozpočet EU, aby ty země EU, které jsou čistými příjemci, jako Polsko a Maďarsko, projevily v otázce uprchlíků více solidarity i respektu k evropským hodnotám.“

Na konci příštího měsíce se maďarský ministerský předseda Viktor Orbán, český president Miloš Zeman a slovenský vůdce Robert Fico sejdou na Fóru na ostrově Rhodos. Všichni tři namítají vůči bruselským plánům, které by zvedly počty převážně muslimských migrantů vysílaných do jejich zemí.