Budeme potřebovat novou metodologii průzkumů – zase ‚přiohýbací‘… Když jsme spatřili, jak její čísla z průzkumů vybuchla do výšky (a Trumpova zkolabovala) hned po rozhodnutí Reuters přiohnout metodologii průzkumů, tak to vypadá, že jsme přitom zrovna spatřili ‚Zlomový vrchol Hillary‘, jelikož Reuters teď referuje, že vedení Clintonky nad Trumpem právě spadlo zpět na jen 3 body (když průzkum má interval věrohodnosti plus mínus 3 procentní body), což znamená, že i Reuters byly nuceny přiznat, že výsledky naznačují, že souboj je zhruba vyrovnaný…


Vedení Demokraty jmenované kandidátky Hillary Clinton nad jejím republikánským rivalem Donaldem Trumpem se zúžilo na necelé 3 procentní body, uvádí v pátek zveřejněný průzkum veřejného mínění od Reuters/Ipsos, což je oproti pondělí téměř osmiprocentní propad.

Asi 42 procent pravděpodobných voličů upřednostňovalo podle on-line průzkumu 1 154 pravděpodobných voličů mezi 31. červencem až 4. srpnem Clintonovou oproti Trumpovi na 39 procent. Průzkum má interval věrohodné spolehlivosti plus minus 3 procentní body, což znamená, že soutěž je zhruba vyrovnaná. Mezi registrovanými voliči v tom samém období Clintonová vedla o pět procentních bodů, což je pokles z osmi procentních bodů v pondělí, uvádí průzkum.

Takže i Reuters přiohnutá data ukazují, že vedení Hillary je za zlomovým vrcholem…

 

Ty prchavé procentní body od Reuters podle vrtochů respondentů průzkumů…

Clintonová Trumpa dost předběhla vzápětí po Demokratickém národním konventu minulého týdne, kdy se stala první ženou, co přijala nominaci na prezidenta USA od významné politické strany.

Trump byl od té doby zapojen do dny se táhnoucí potyčky s rodinou jistého amerického vojáka zabitého v Iráku a do rozbrojů s republikánským vedením kvůli jeho komentářům a do rvaček o vedení v jeho kampani.

Jak ale ukazují agregovaná data od RealClearPolitics, je to překlopení mírně řečeno dramatické…

Míra šumu v číslech informujících o průzkumech je neuvěřitelná, což podnítilo Mika Shedlocka z MishTalk, aby k prognózám webových předpovídačů zaujal sarkastický postoj… Peter Atwater, president Financial Insyghts a autor práce Nálady a trhy pak položil důležitou otázku dneška: „Dosáhli jsme právě teď zlomového vrcholu Hillary?“

Atwater na tweetu vystavil pohled do zpětného zrcátka s titulní stranou Magazínu Time z ledna 2014.

Na obrázku: Může vůbec někdo zastavit Hillary? Jak vyděsit své protivníky, i když ještě ani nezačala kandidovat.