Za teroristickou organizací Islámský stát stojí celá byrokratická síť, která se zabývá náborem cizinců, přípravou bojovníků a organizací teroristických útoků. V interview pro The New York Times o tom vyprávěl bývalý bojovník IS Garry Sarfo, který byl zadržen tajnými službami v červnu 2015 na letišti Bremena. Před rokem Sarfo opustil svůj dům, aby vstoupil do řad Islámského státu — domníval se, že tím plní svou svatou povinnost.


Ale jak se ocitl na území, kontrolovaném IS, okamžitě se s ním spojili verbíři. Garry řekl, že lidé v maskách, kteří k němu přišli, velmi trvali na tom, aby se vrátil do Evropy. Vysvětlili, že tam bude užitečnější — jako sebevražedný terorista.

„Jasně popsali situaci a vysvětlili, že mají mnoho svých lidí v evropských zemích, kteří pouze čekají na povel, aby zahájili útoky proti Evropanům. Tento rozhovor probíhal před teroristickými útoky v Bruselu a v Paříži… Řekli: „Musíš se vrátit do Evropy. Nejsi proti? Teď jsi potřebný právě tam". A stále opakovali, že chtějí provést současně mnoho teroristických útoků v Anglii, v Německu a ve Francii", vzpomíná Sarfo.

Agenti, kteří k němu přišli, pracovali pro výzvědný útvar IS, známý pod názvem Emni. Původně měl tento útvar sledovat členy IS, provádět vyšetřování a odhalovat špiony. Ale, podle údajů evropských výzvědných služeb, dnes má Emni nový úkol — šířit teror po celém světě. Bojovníci, zaverbovaní Emni, provedli teroristické útoky v Paříži a v Bruselu. Podle údajů rozvědky Emni vysílala bojovníky do Rakouska, Německa, Španělska, Libanonu, Tunisu, Bangladéše, Indonésie a Malajsie.

Zatímco Evropany pracovníci Emni kontaktují přímo, s občany Ameriky a Kanady se spojují především prostřednictvím internetu. Američany a Kanaďany je mnohem lehčí zaverbovat přes sociální sítě, jelikož, podle jejich slov, Američané jsou hloupí. Kromě toho jsou u nich zbraně volně prodejné. V IS se domnívají, že je snadné je radikalizovat", vysvětlil Sarfo.

Podle vyprávění Garryho Sarfa novobrance Islámského státu nejdříve ubytují ve speciálních ubytovnách v Sýrii. Tam s nimi pracovníci Emni provádějí všechny nutné byrokratické procedury.

Sarfo řekl, že mu vzali otisky prstů a krev. Potom k nim přišel na pohovor muž s notbookem. Zadával stejné otázky, jaké se obyčejně zadávají při přijímání do práce: vzdělání, vědecká hodnost, životopis a nejbližší plány.