Evropská unie je hluboce znepokojena jednáním Ruské federace a Turecka o plynovodu "Turecký proud“." Prohlášení o možném obnovení projektu „Turecký proud“ („Turkish Stream") Moskva a Ankara vyvolaly poplach v Evropské unii, uvedla RIA Novosti s odkazem na zprávu agentury Reuters, která se odvolala na diplomatické zdroje v Evropské unii. V Bruselu věří, že nový plynovod posílí pozici Moskvy.


Podle evropských diplomatů, po spuštění „Tureckého proudu" ztratí Ukrajina ztratí status tranzitní země plynu do Evropy, zvýší se závislost EU na Gazpromu a budou zablokovány alternativní dodávky zemního plynu z kaspické oblasti.

„Nové přátelství mezi Tureckem a Ruskem může být problém, pokud Rusko bude snažit vyměnit Ukrajinu za Turecko," prohlásil vysoký úředník Evropské unie.

Zdroj řekl, že Ankara má zájem na dodávkách levného plynu z Ruska a je pravděpodobné, že bude předkládat řadu požadavků vůči EU.

Evropská unie bude obezřetně sledovat nadcházející setkání prezidentů Ruska a Turecka, na níž může být dohodnuta transakce „Turecký proud", uvedla agentura.

„Turecký proud" zahrnuje výstavbu plynovodu z Ruska do Turecka na dně Černého moře a dále na území Turecka k hranici s Řeckem. Mezivládní dohoda o plynovodu nebyla podepsána, projekt byl pozastaven po incidentu se sestřelením ruského letadla Su-24. Po omluvě Ankary, začaly Turecko a Rusko diskutovat o obnovení výstavby.

Zdroj: pz.cz, ria.ru