Poslankyně Nejvyšší rady Naděžda Savčenková prohlásila, že Ukrajinci mají poprosit obyvatele Donbasu o odpuštění, řekla to v pátek 22. července v éteru ukrajinské televize 5. kanál. „Budeme to možná muset udělat. Tedy nikoli možná, ale určitě. Máme se naučit prosit o odpuštění a odpouštět, jinak nenastane mír," prohlásila Savčenková. Dodala, že osobně je připravena omluvit se matkám Donbasu, které ztratily ve válce své syny.


Vojenská příslušnice řekla, že během svého pobytu v ruské věznici dostala dopis od ukrajinské ženy, jejíž syn zahynul na východě země. „Napsala, že dokáže pochopit pocity ženy na druhé straně fronty, která rovněž přišla o jediné dítě," poznamenala Savčenková.

10. července poslankyně Rady prohlásila, že domobranci neuznané Doněcké a Luhanské lidové republiky mají být amnestováni. „Je tam mnoho hloupých chlapců, kteří přišli (…) aby si zastříleli. Myslím, že se s nimi můžeme naučit mluvit," řekla.

Petice s požadavkem odebrat titul Hrdina Ukrajiny poslankyni Nejvyšší rady Naděždě Savčenkové je zaregistrována na stránkách ukrajinského prezidenta.