Západní média se bojí o americké jaderné zbraně v Turecku a vyzývají Washington, aby je odtud odvezl. „Turecko již více není bezpečné místo pro americké jaderné bomby," píše ve Foreing Policy Jeffrey Lewis, ředitel Východoasijského programu o nešíření jaderných zbraní v Centru Jamese Martina pro nešíření jaderných zbraní v Institutu mezinárodních výzkumů v Montrealu.


Připomíná jeden z nejvýznačnějších obrazů, který nyní bude přinášet jasné asociace s pokusem o převrat v Turecku — mnoho videí nad Ankarou a Istanbulem nízko letících stíhaček F-16, které byly v rukou rebelů.

Očividně potřebovaly dotankovat palivo, to se provádělo s pomocí létajícího tankeru z vojenské základny Incirlik. Právě na této základně se nacházejí jaderné zbraně USA.

Podle slov Lewise to během pokusu o převrat vyzývalo jisté znepokojení. „Je to dobrý nápad — rozmísťovat americké jaderné zbraně na letecké základně, kde velí někdo z lidí, kdo pravděpodobně pomáhal bombardovat parlament své vlastní země?" — píše.

Lewis říká, že NATO nedávno utratilo 160 milionů dolarů na vylepšení bezpečnostního systému v místech, kde se schraňují jaderné zbraně — konkrétně na nový bezpečnostní perimetr na základně Incirlik.

Ovšem pokud nepřátelské síly budou kontrolovat situaci v zemi, kde se nachází americké jaderné zbraně, bude situace i tak riskantní. „Letecká základna není pevnost, nemá větší možnost vydržet obklíčení nepřátelské vlády než velvyslanectví," vysvětluje.