Po ukončení studené války se NATO snaží najít novou „ruskou hrozbu", aby sjednotilo členské země bloku, píše vydání Washington Examiner. „Před námi vyvstává jedna z nejsložitějších strategických výzev od konce studené války. <…> Je pravděpodobné, že je to začátek konce organizace pod názvem NATO. Všechno je skutečně vážné, a my nemůžeme prostě sedět se založenýma rukama", cituje časopis bývalého velitele sil Aliance v Evropě generála Jamese Jonese.


Podle názoru bývalých a současných vojenských a politických činitelů příčinou „zapadání NATO" je takzvaný ruský gambit — „plán na rozpad transatlantického sdružení". Cílem takového plánu, jak píší západní analytici, je prověrka současného systému mezinárodní bezpečnosti směrem k „příznivější k Rusku" konfiguraci.

„Rusko buduje „ocelový oblouk" — síť základen na okrajích země od Baltského do Černého moře, aby ohrozilo pozice Severoatlantické aliance", prohlásil na jednom z vystoupení admirál vojenského námořnictva USA, velitel spojených sil NATO v Neapoli, Mark Ferguson.

„Hrozba z východu", proti které se členské země Aliance „sjednocovaly v době studené války, už není, a proto jednou z hlavních výzev pro NATO je nová ruská hrozba, která má znovu shromáždit členy bloku a přesvědčit vedení těchto zemí, aby zvýšily výdaje na obranu, poznamenává časopis.

Washington Examiner upozorňuje na průzkum veřejného mínění, které provedlo centrum Pew Research: Evropanů se ptali, jak se dívají na myšlenku použití vojenské síly proti Rusku při nutnosti povstat na obranu některé ze spojeneckých zemí NATO. Výsledky výzkumu se neshodují se základním principem Aliance — článkem 5 Stanov aliance o kolektivní sebeobraně, — většina respondentů ve Francii, Německu a Itálii vystoupilo proti této myšlence. Nicméně západní experti považují Rusko za „velkou výzvu" pro Severoatlantickou alianci.

„Potřebujeme efektivnější strategii. Je to velká výzva naší doby a my na ni nemáme efektvní odpověď", říká bývalý úředník Ministerstva zahraničí USA, nyní pracovník washingtonského Centra strategických a mezinárodních výzkumů Heather Conley.

Zdroj: sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]