Ač může být Edward Snowden nejvyššími vrstvami Západních rozvinutých národů démonizován a ve svých rodných USA hledán jako zločinec kvůli obviněním ze špionáže za zpětné nakouknutí za oponu toho, jak ta kolosální vládní mašinérie opravdu pracuje, když nejenže je zapojená do chronického šmírování všech za hranicemi, ale co hůř, i svých vlastních lidí, tak je realita taková, že odhalení toho, co vynesl, udělalo v posuvu vnímání příběhu o osobních svobodách skomírajících pod v USA i jinde všudypřítomným útlakem více, než v posledních letech kdokoliv jiný. A spolu s tím to vedlo k prvotnímu rozhýbání reformy systému, který je už hluboce rozrušený.


A to je náhodou zrovna tématem pěti odstavců o jeho názorech, které dnes odhalil německému týdeníku Der Spiegel s nadpisem „ Manifest za pravdu“, v němž píše, že jeho odhalení byla užitečná a společnost z nich bude mít prospěch, a že to tudíž ospravedlňuje jeho odhalení metod a cílů americké tajné služby.

V úvodníku čteme, že „Místo aby způsobil škodu, je užitek nové veřejné vědomosti pro společnost, teď už jasný, protože to poukazuje na potřebu reforem politiky, dohledu a zákonů.“

RT dodává: „Špionáž jako globální problém vyžaduje globální řešení, řekl se zdůrazněním, že „programy zločinného dohledu“ tajnými službami ohrožují otevřenou společnost, soukromí jednotlivců a svobodu názoru.

„Občané musí bojovat proti potlačování informací o záležitostech životní důležitosti pro veřejnost,“ řekl Snowden ve svém manifestu o pěti odstavcích. Tudíž, „ti, kdo mluví pravdu, se nedopouští zločinu.“

Ani při existenci masového dohledu by špehování nemělo definovat politiku, řekl Snowden.

„Máme morální povinnost zajistit, aby naše zákony a hodnoty omezily dohledové programy a ochránily lidská práva,“ napsal.

Ten typ perzekučních kampaní, se kterými vlády po svém odhalení začaly, a hrozby stíháním proti žurnalistům, kteří to vynesli, byl „chybou“ a „veřejnému zájmu to neposloužilo,“ dospívá Snowden k závěru.

Ale „v té době veřejnost nebyla v pozici, aby vyhodnotila užitečnost těchto odhalení. Lidé věřili, že jejich vláda udělá správná rozhodnutí,“ řekl.

Netřeba říkat, že všechny výše zmíněné body jsou výstižné, kvůli čemuž je třeba doufat, že Snowden nemá v úmyslu vrátit se do USA, aby se jeho obhajoba opírala jen o pouhou pravdu a spravedlnost, protože americký justiční systém je už zrovna tak rozvrácený, pokud ne více, jako každý další aspekt té vládní chobotnice odhodlané vyrůst do ještě epičtějších proporcí a umlčet každého a všechny, kdo jim boudu stát v cestě.

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com