USA počítají s tím, že technologická převaha jim pomůže v případě rozsáhlé války, nynější ekonomická situace Washingtonu však nedovoluje zatahovat se do vojenského konfliktu s takovou zemí jako Rusko, píše The National Interest. Když se pokusí americká vojska přepadnout Rusko z Baltského moře, budou tam na čekat desítky protilodních balistických raket velkého doletu, řízených a bezpilotních ponorek, přenosných protiletadlových raketových komplexů a křižujících raket. Pentagon bude muset zahájit nákladnou vojenskou kampaň na moři a ve vzduchu, aby získal kontrolu nad válčištěm, píše NI.


Dokonce když se to USA podaří, čeká americké vojáky jiná těžkost: aby okupovali území největší země světa, budou potřebovat mnoho sil a prostředků. Rusko přitom disponuje dostatečnou ekonomickou základnou, aby poslala srovnatelné síly do Spojených států.

Navíc je nyní Washington v nejhorší finanční situaci za poslední dobu. V uplynulých sedmi letech se zvýšil americký dluh na úroveň z druhé světové války, a přitom musejí USA půjčovat částky, které přesahují celý obranný rozpočet, aby splnily své dlužní závazky. Za takových podmínek nemohou USA přistoupit na konflikt s Ruskem, protože by stál americké daňové poplatníky 3 až 5 trilionů USD ročně, podotýká NI.

Zdroj: nationalinterest.org