Všechno to začalo zrnitým 15 sekundovým klipem na ruském kanálu NTV, který ukázal záznam policisty zasahujícího proti muži, o němž reportáž říká, že je skrytý agent CIA pokoušející se vstoupit na US ambasádu v Moskvě, aniž by se legitimoval. Jak je vidět na videu níže, muž vystupuje z taxi a rychle proti němu zasáhl policista, který se vynořil ze strážní budky. V následujícím zápasu se muži přeci jen podaří se protlačit dveřmi do areálu ambasády, i když se ho policajt pokoušel na zemi znehybnit.


Tento incident, k němuž došlo v noci 6. června, podle zprávy ve čtvrtek ukázané na ruském kanálu NTV zachytila bezpečnostní kamera. Televize neuvedla, jak záznam dostala.

V reakci na tento záznam, který se začal nakažlivě šířit, sdělilo US ministerstvo zahraničí, že jako odpověď na zaznamenaný útok vypovědělo dva ruské diplomaty. Mluvčí John Kirby řekl, že těm dvěma činitelům – kteří nebyli jmenováni – řekli, aby odjeli 17. června. „Ta akce byla nevyprovokovaná,“ řekl.

„17. června jsme v reakci na tento útok vypověděli dva ruské činitele ze Spojených států,“ řekl v pátek Kirby. „Ta akce byla nevyprovokovaná a ohrozila bezpečnost našeho zaměstnance. Ruské tvrzení, že policista ambasádu chránil před neidentifikovaným individuem, je prostě nepravdivé.“