Vojenské letectvo USA opustilo své spojence v Sýrii v kritické chvíli boje, což se stalo příčinou zkrachování operace, informuje The Washington Post. Zdroje amerického listu prozradily, že 28. června dostali američtí piloti za úkol zabezpečit krytí sil syrské opozice během útoku na město Abu Khamal na východě Sýrie. Když byla operace v plném proudu, dostali letci rozkaz, aby tuto oblast opustili a zamířili na předměstí Fallúdže v sousedním Iráku.


Podle slov zástupce Pentagonu Chrise Garvera pokládalo velení za důležitější zlikvidovat kolonu bojovníků Islámského státu, které den před tím vytlačili spolu s technikou z Fallúdže.

A bojovníci Svobodné syrské armády byli nuceni od města Abu Khamal ustoupit.

The Washington Post píše, že krach operace zasadil velkou ránu plánům USA vytvořit v regionu místní útvary, které by byly s to čelit islamistům. List rovněž klade otázku, jestli mají USA dost sil, když musí neustále přesunovat vojska z jednoho místa na druhé na obrovském území.

Koalice 66 zemí v čele s USA bombarduje pozice IS od roku 2014. V Sýrii se tato operace koná bez povolení vedení této země.