Šéf ruského spolku pozorovatelů voleb senzačně obvinil britskou vládu ve Westminsteru z manipulace hlasování o skotské nezávislosti tvrzením, že i když si kampaň za ‚ne‘ osobuje vítězství, tak bylo ve skutečnosti více hlasů za ‚ano‘ než za ‚ne‘. Po politické bitvě, která přilákala globální pozornost, porazila kampaň ‚Lépe spolu‘ při včerejším hlasování své protivníky pro-nezávislost zabezpečením úspěchu 55%-45%, což znamená, že Skotsko zůstává součástí Spojeného království. Avšak v kroku, který je bezpochyby spojen s narůstajícím nepřátelstvím mezi Moskvou a britskou vládou, která tu kampaň na ‚ne‘ vehementně podporovala, šéf jedné z pozorovatelských skupin z této země dnes kontroverzně prohlásil, že hlasování bylo zmanipulované.


Šéf s Kremlem spjaté Asociace za ochranu volebních práv Grigorij Fjodorov v rozhovoru s RIA Novosti konstatoval, že: „Podle toho, co nám pozorovatelé v hlasovacích místnostech říkali, při počítání hlasů bylo více Ano.“

Fjodorov šel ještě dále tvrzením: „Skotsko se nacházelo pod nesmírným tlakem… Ti na britské straně kampaně za hlasování Ne se uchýlili ke všem představitelným prohřeškům.“

Jeho pocity se odrážely i u Igora Morozova, člena Výboru Federální komise pro zahraniční záležitosti, avšak Morozov se těsně před prohlášením, že celé referendum bylo zmanipulované, zastavil.

„Viděli jsme, že s výjimkou Glasgowa ti, co podporovali nezávislost, neuspěli v získání většiny. Myslí, že v tom sehrála velkou roli propaganda Westminsteru. Předpokládám, že to lze připsat informacím proneseným stranickými vůdci v posledních týdnech, které měly dopad na hlasování, díky čemuž Skotové dospěli k tomu výsledku, který teď mají,“ řekl Morozov.

Fjodorov nespecifikoval přesně, k jakým ‚prohřeškům‘ došlo, ač jak už jsme před tím referovali, někteří přívrženci ‚ano‘ upozorňovali na sporadické případy, v nichž se ukázalo, že s lístky ‚ano‘ se manipulovalo chybně a přidaly se na hromádku ‚ne‘, ač takovéto domněnky zůstávají nedokázané.

V posledních týdnech kampaně se u britské vlády projevovala panika z faktu, že průzkumy ukazovali zužování rozestupu mezi oběma tábory s tím, že kampaň za ‚ano‘ dokonce v jednom okamžiku nabrala vedení. Kdyby referendum dopadlo jinak, byl by dopad na Westminster monumentální, přičemž mnozí spekulují, že ministerský předseda David Cameron by byl nucen rezignovat.

Video o možné manipulaci počítání hlasů: