V krytém bazénu v bavorském Neutraublingu nesmí mít muslimky na sobě burkinu, která zahaluje celé tělo. O zákazu rozhodl starosta z hygienických důvodů.   Koupající v bazénu v Neutraublingu si stěžovali na mladou Arabku, která měla na sobě burkinu.  Burkina zakrývá celé tělo, jen obličej a ruce zůstávají volné. To jsou "plavky" v souladu s muslimským náboženstvím.

Protesty koupajících proti mladé muslimce byly hlasité,  píše Mittelbayerische Zeitung.

"Proč má žena burkinu na sobě i když se koupe, to je pro mě nepochopitelné," řekl starosta Neutraublingu, Heinz Kiechle (CSU).

Kiechle opírá své rozhodnutí o předpisy pro využívání krytého bazénu, z hygienických důvodů obecně jsou povoleny konvenční plavky – tj plavky, plavky nebo bikini. Nyní u vchodu do bazénu visí zákazová značka pro burkinu.

Integrační komisař Bavorské spolkové vlády Martin Neumeyer (CSU) řekl, že podle jeho názoru, je to první případ zákazu nošení burkiny v Bavorsku. Zákaz burkin v Neutraublingu, ale považuje za legitimní: Návštěvníci se musí podřídit návštěvnímu řádu bazénu. Zároveň nevidí, že by bylo zakázáno muslimským ženám chodit do bazénu, ale bez burkin.

Kritika zákazu přišla ze Strany zelených, vidí v tom omezení náboženské svobody . "Vidíme nejen jasné porušení tohoto základního práva, ale i zásah proti lidskosti a snášenlivosti," uvedli pro  Mittelbayerische Zeitung. 

Krajský předseda rady SPD Rainer Hummel není se zákazem burkin spokojen. "To by mělo vždy být poslední možností ".

Co nebo kdo se také může schovávat pod burkinou?

V případu nošení burkiny již bylo jednou vydáno rozhodnutí Spolkového správního soudu. Muslimská studentka z Frankfurtu chtěla být osvobozena od výuky plavání. To nepůjde, tak rozhodl Spolkový správní soud v Lipsku v září 2013. Její náboženské oblečení musí být přizpůsobené.