Íránské ženy samostatně postavily pětikilometrovou silnici, aby propojily vesnice v oblasti Čahármahál a Bachtijárí na západě země. Napsala o tom agentura Iran-Daily. Mnoho íránských vesnic ve vzdálených oblastech země zůstává přes zimu odříznuta od světa. Kvůli tomu se například lékaři nemohou dostat k nemocným obyvatelům nebo těhotným ženám, upozorňuje portál Lenta.ru.

S prvním nápadem postavit silnici do Gol-e-Sorkh přišly ženy, které se tam jednou vydaly jako záchranářky. „Viděly jsme, jaké je špatné spojení s touto vesnicí, a proto jsme se k tomu odhodlaly. Muži však nesouhlasili a říkali, že ženy to nedokážou. My jsme ale trvaly na svém," řekla jedna z dělnic.

„S prací jsme začaly vloni. Muži odjeli z vesnice za prací a problémy se zhoršily. Proto jsme se rozhodly, že přijedeme a pomůžeme," uvedla Mina Moqaddam, která několik let žila v USA. Podle ní rozdíly mezi pohlavími nehrají žádnou roli.

Nakonec Íránky postavily silnici bez pomoci mužů. Během celého měsíce pracovaly od rána do večera na jeřábech, grejdrech, náklaďácích a traktorech, aby propojily vesnici s okolním světem.

Na místním dopravním úřadu uvedli, že to je první případ, kdy ženy staví silnici. Jejich rozhodnutí označili za nebývalé.

​Mezitím v březnu duchovní vůdce Alí Chameneí prohlásil, že propagace rovnosti pohlaví a feminizmu není nic jiného než sionistické spiknutí. V zemi nadále platí tvrdá pravidla ohledně toho, jak se ženy mohou chovat.