Musk spolu s ostatními giganty technologie spojí síly k financování výzkumu, který zabrání umělé inteligenci, aby ovládla lidstvo. Miliardář známý svými projekty PayPal, Tesla, nebo SpaceX, které mu vynesly obrovské mění a publicitu, dlouhodobě varuje před umělou inteligencí, kterou nedávno označil za největší hrozbu lidstva.


Muskovo přesvědčení o škodlivosti umělé inteligence ho přimělo spojit síly s ostatními známými podnikateli v oboru technologie a založit investiční fond pro výzkum, který má být společensky prospěšný. Miliardový fond by měl pomoci lidstvu zůstat o krok napřed před stroji.

Podle vyjádření skupiny investorů je těžké určit, kdy bude dostupná umělá inteligence, která se vyrovná té lidské. „Až to přijde, bude nanejvýš důležitá existence přední výzkumné instituce, která dokáže upřednostnit dobré následky před vlastními zájmy.“

Ve světě technologie se vede dlouhodobá debata o rapidním pokroku počítačové inteligence, která mimo jiné zahrnuje i otázku, zda by měla být uplatňována určitá legislativní kontrola.  Je totiž velice pravděpodobné, že se staneme nepotřebnými a tedy postradatelnými.

Vědci předpovídají, že přijde čas, když budou systémy umělé inteligence schopny komunikovat výhradně mezi sebou a kontrolovat celé dopravní systémy, nebo dokonce národní hospodářství.

Renomovaný fyzikální teoretik Stephen Hawking řekl minulý rok britské televizi BBC, že by se technologie mohla stát prokletím lidské rasy. Varoval zejména před systémem natolik sofistikovaným, který by se uměl sám donekonečna zdokonalovat a exponenciálně tak předběhnout lidský vývoj.

Spoluzakladatel PayPalu Peter Thiel společně s giganty z Infosys a Amazon Web Service přispěli k založení start-upu OpenAI. Nezisková organizace se bude zabývat výzkumem nového využití umělé inteligence a svá zjištění hodlá veřejně publikovat. Vycházejí z předpokladu, že pokud budou tyto informace veřejně dostupné a rozpočet neomezený, bude jednodušší zkoumat pro a proti technologií bez finančního omezení, jímž jsou limitovány konglomeráty jako Google nebo IBM.

Na stránkách OpenAI stojí, že se organizace bez finančních limitů může lépe soustředit na pozitivní dopad na lidstvo. Umělá inteligence by měla být rozšířením individuální lidské vůle a ve svobodném duchu šířena tak široce a rovnoměrně, jak je jen bezpečně možné.

    Zdroj:  trueactivist.com