Ruský symfonický orchestr pod vedením známého dirigenta Valerije Gergiejeva měl ve čtvrtek vystoupení v syrské Palmýře k oslavě osvobození města od teroristů Islamistického státu. Uvedení koncertu bylo věnováno obětem brutálního zabrání tohoto pradávného města Islamistickým státem. Symfonický koncert s názvem „Modlitba za Palmýru – Hudební oživení pradávných trosek“ se hrál v Římském divadle v Palmýře. Před tím tohoto divadla využíval Islamistický stát k veřejným popravám, jelikož ta úžasná pohlednost tohoto jeviště poskytovala dobré pozadí pro propagandistická videa teroristů.


Toto divadlo je jedním z mála míst tohoto dávného města, které zůstalo i uprostřed řádění Islamistického státu ušetřeno zkázy historických monumentů tohoto města.

V březnu 2016 syrská a ruská vojska zahájila kampaň za osvobození Palmýry od Islamistického státu rovněž známého jako ISIS a ISIL. Toto historické město bylo pod kontrolou Islamistického státu po téměř rok od května 2015. Ruští ženisté během měsíce dubna Palmýru vyklidili a zajistili téměř 3 000 výbušných nástrah a zničili „jeden z největších džihádistických zbrojních skladů“ v němž bylo více než 12 000 výbušných nástrah.