„Ruský neoimperialismus“ se stal důvodem toho, že na Západě se začaly šířit pochybnosti o síle liberálních hodnot, a stal se podnětem k posílení nacionalismu, píše Die Welt. Nacionalismus a antidemokratismus začínají být populární dokonce i v USA, a jestliže se Donald Trump stane prezidentem, pak to bude mít nevyhnutelně za následek „putinizaci" americké zahraniční politiky a rozpad NATO, tvrdí Die Welt.


„Západní svět ohrožuje vlna nacionalistického autoritářství", píše novinář Die Welt Richard Herzinger. Hned po Maďarsku a Polsku sílí i v Chorvatsku nacionalistické tendence. Mimo jiné se stává stále citelnějším úsilí zaměřené na rehabilitaci fašistického státu Ustašů, který byl spojencem hitlerovského Německa za druhé světové války.

Vedení balkánských zemí se snaží vypracovat „národně-vlasteneckou verzi" vlastních dějin a při plnění tohoto ideologického cíle se snaží převzít kontrolu nad médii. Šíření nacionalismu v Evropě ohrožuje národní struktury EU. Tento proces se vyznačuje „Putinovým ruským neoimperialismem", je přesvědčen autor. „Západní demokracie dokázaly dát na hrubé porušování mezinárodního práva a demokratických hodnot, kterého se dopouští Putin, pouze polovičatou odpověď", píše Herzinger.

Tato nerozhodnost zapříčinila, že se do vědomí Evropanů vloudila myšlenka, že poslední slovo je za „právem silného" a myšlenka mírového řešení konfliktů není ničím víc, než „liberální iluzí". Tento destruktivní vliv můžeme pozorovat i v západoevropských zemích, takových jako Velká Británie a Francie. Vystoupení Velké Británie z EU by znamenalo likvidaci evropské jednoty. A vítězství agresivně protiamerické a proruské Marine le Penové v prezidentských volbách v roce 2018 by se stalo dalším krokem k likvidaci evropského řádu inspirovaného americkým universalismem.

Vzrůstající popularita Donalda Trumpa svědčí rovněž o tom, že nacionál-revisionismus sílí i v samotných USA, tedy v zemi, zodpovědné za poválečný západní řád. Trump navrhuje novou formu amerického nacionalismu, která zásadně popírá universalistickou demokratickou misi USA a apeluje k americké síle, které by se měli obávat nejen nepřátelé, ale i spojenci Ameriky.

Podobná strategie vyústí v „putinizaci" americké zahraniční politiky, tvrdí Herzinger. Trumpovo prezidentství bude zřejmě znamenat konec nebo definitivní oslabení NATO, uzavírá autor listu Die Welt.