Nízké ceny ropy teď udělají v rozpočtech států ze Zálivu obrovitou díru, předpovídá MMF. Tento vývoj může ohrozit i globální finanční systém. Mezinárodní měnový fond (MMF) musel ve své zprávě o tomto regionu významně snížit předpověď růstu pro státy ze Zálivu. Hlavním důvodem pro to jsou nízké ceny ropy, které mohou ve střednědobém výhledu přinést propad vysokých prodejů a rozpočtové deficity. Kalkulace tohoto fondu se zakládají na průměrné ceně ropy kolem 50 dolarů za barel (159 litrů) na konci současného desetiletí.


Dramatické zhoršení

  • Propad cen ropy vedl k prudkému zhoršení fiskální rovnováhy vývozců ropy, zvláště v zemích Rady pro spolupráci v Zálivu (GCC) a v Alžírsku.
  • (Procenta HDP)
  • Modrá GCC a AlžírskoOkrová další ropní vývozci ze Středního východu a severní Afriky (MENAP)
  • Poznámka: Libye je z ostatních ropných exportérů MENAP vyloučena

Jen za loňský rok se propadly výnosy z ropy v ropu produkujících zemích Středního východu o odhadovaných 390 miliard dolarů. Pro letošní rok fond předpokládá další pokles o dalších 140 miliard dolarů. Tudíž během pouhých dvou let budou muset postižené země – Saúdská Arábie, Kuvajt, Katar, Bahrajn, UAE, Omán, Jemen, Alžírsko, Libye, Irák a Írán – přijmout exportní ztrátu půl bilionu dolarů.