Němečtí činitelé se snaží obvinit vynašeče, přes které unikly dokumenty zařizující zakrytí dnes ale už neblaze proslulých novoročních sexuálních silvestrovských útoků v Kolíně.  Zeleno-rudá koaliční vláda ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko není vůbec potěšena vynašeči, přes které unikly dokumenty, které v minulých měsících ukázaly policejní manipulaci hlášení svědků o novoročních sexuálních útocích.


Zeleno-rudá koalice, jak jí tu říkají, řekla, že zahájí vyšetřování, aby vyrazila ty „špehy“ ve svých kancelářích, a bude vyslýchat různé mediální zdroje, které ten příběh vyzradily, hlásí Express.de. Tyto vládnoucí strany tvrdí, že dokumenty byly vyzrazeny protizákonně a že informace, které obsahovaly, byly tajné. Tyto strany už ve středu podaly formální žádost předsedkyni parlamentu (ta je sama členkou Sociálně demokratické strany SPD), aby ji informovala ve věci vyšetřování této záležitosti.

I předseda SPD Hans-Willi Körfges řekl, že toto vyšetřování musí zařídit stíhání každého, u koho bude zjištěno, že se na těch únicích podílel. Řekl, že tato záležitost se prodiskutuje za zavřenými dveřmi a informace týkající se tohoto vyšetřování nebudou bezprostředně k dispozici pro veřejnost nebo pro tisk.

Körfges zdůraznil, že každý, „kdo publikoval důvěrné dokumenty, porušil zákon a ohrozil tak naši práci,“ bude potrestán.

Aby vysvětlil, jak tyto úniky poškodily efektivitu místní vlády, tak řekl, že politici a policie budou v budoucnu opatrnější při podnikání nějakých akcí, protože než svou práci odvedou, tak by si mohli vzpomenout, že by to mohlo mít i politické důsledky.