USA tlačí na EU v rámci rozhovorů o takzvaném Transatlantickém investičním a obchodním partnerství (TTIP) daleko více, než se dříve myslelo, píší německé noviny Süddeutsche Zeitung s odkazem na tajné dokumenty dodané organizací Greenpeace. (ilustrace Greenpeace) Washington konkrétně vyhrožuje tím, že omezí import automobilů ze zemí EU v případě, že EU odmítne kupovat více americké zemědělské produkce. Současně s tím USA vyjádřily nespokojenost s politikou Evropského spotřebitelského centra, které vystupuje proti rozšiřování po Evropě geneticky modifikovaných potravin a masa s hormony.


EU zakazuje podobné potraviny dokonce při minimálním riziku. USA — pouze, pokud již někdo byl poškozen jejich užíváním, upřesňují německé noviny.

„Důkladné studium dokumentů ukázalo, že téměř veškeré obavy spojené s plány USA v rámci TTIP ve vztahu k trhu s potravinami jsou oprávněné," komentuje situaci Klaus Müller, předseda Federace spotřebitelských organizací Německa.

Dokumenty také osvětlily rozdílné názory stran ohledně právní spolupráce a zákonodárné regulace. USA chtějí vážně omezit vliv evropských zákonodárců na to, co se týče přijímání ekonomických rozhodnutí.

Z pohledu expertů to může přinést vážné škody ekologické situaci v EU. Süddeutsche Zeitung dávají takový příklad: v EU je při výrobě kosmetiky zakázáno použití 1382 různých chemických látek, v USA pouze 11.

„To, co se veřejnosti podařilo zjistit z těchto tajných rozhovorů do té doby, vypadalo jako skandál. My nyní víme, že se to brzy může stát realitou," komentuje situaci Jürgen Knirsch, obchodní expert Greenpeace.

Süddeutsche Zeitung říkají, že díky těmto dokumentům se veřejnost může poprvé za tři roky dozvědět, jak probíhaly rozhovory o obchodní spolupráci mezi USA a EU. Do té doby mohla veřejnost pouze odhadovat.

Zdroj: sputniknews.com