Tento významný objev nano-technologie by mohl rovněž být i prvním praktickým využitím Teslova transformátoru v moderní době, které je mimo oblast vzdělávání. Sebe-financující se výzkumný tým na Rice University zjistil, že neuspořádané hromádky uhlíkových nano-trubiček se po vystavení elektrickému poli ze silných Teslových transformátorů samočinně sestavují do vodivých drátů. K tomu se vztahující článek od vedoucího autora a skvělého studenta Lindsey R. Bornhoefta tento jev představil jako „Teslaforézu“.


„Když jsem už jako 14 leté dítě ty trafa stavěl, tak jsem si nikdy nepomyslel, že se budou jednoho dne k něčemu hodit, říká chemik z Rice University Paul Cherukuri, který přestavěl klasický Teslův transformátor k vyvolávání silnějších a více usměrněných silových polí k postavení výzkumného prototypu. Tento tým rovněž zjistil, že jejich nápad způsobující samočinné smontování, by mohl být rozšířen na maličké LED obvody, které z pole tohoto transformátoru zjevně zachycují energii, aby rozsvítily LED.

Znázornění jednostěnné uhlíkové nano-trubičky od– by Arnero 

Uhlíkové nano-trubičky jsou mikroskopické trubicovité struktury z uhlíkových atomů. Výzkumníci pro ně kvůli jejich speciálním mechanickým a elektrickým vlastnostem v současnosti hledají praktické využití. Uhlíkové nano-trubičky mohou být podle své struktury třeba polovodiči, kovy nebo supravodiči, ale škálovatelnou metodu jejich sestavování do praktických obvodů bude nutno teprve objevit.

Další studie budou muset dokázat nebo vyvrátit, jak a do jaké míry lze opravdu ten popsaný proces samočinného sestavení opravdu uřídit nebo bude použitelný, ale nedávné předvedení opravdu poskytuje dojem potenciálního objevu. Zajímalo by nás od našich čtenářů, jestli i oni někdy zkusili něco podobného se svými vlastními transformátory – dejte nám to vědět v komentářích!