Hans-Georg Maassen zopakoval varování před možnými teroristickými útoky v Německu. Německá tajná služba podcenila Islámský stát (IS). Možnost, že by tato teroristická organizace zneužila migrační proud na pašování svých stoupenců do Německa, se totiž považovala za nepravděpodobnou. V rozhovoru pro dnešní vydání týdeníku Weltam Sonntag to uvedl prezident Spolkovému úřadu na ochranu ústavy (BfV) Hans-Georg Maassen.


Mezitím už víme, že co se týče IS, musíme se občas ještě co doučit. I když pro něj nebylo nutné vmíchat své lidi mezi uprchlíky, udělal to. Já to nazývám demonstrace síly, řekl Maassen.

Velkým problémem při identifikaci migrantů přicházejících do Německa je, že přibližně 70 procent z nich nemá platné cestovní doklady. Úřady je tak registrují pouze na základě údajů, jaké jim migranti sami nahlásí, uvedl šéf německé tajné služby.

Obávám se, že my a naše partnerské tajné služby máme sice v našich databázích informace o nebezpečných osobách, ale mohlo se stát, že sem proklouzly pod falešnou identitou, poznamenal nejvyšší představitel německé kontrarozvědky.

Maassen v rozhovoru zopakoval varování před možnými teroristickými útoky v Německu. IS chce provést teroristické útoky i proti Německu a jeho zájmům. Prohlásil to veřejně v rámci své propagandy. Německé města byla jmenována v souvislosti s dalšími metropolemi jako Paříž, Londýn či Brusel, zdůraznil Maassen.

Dodal však, že německá tajná služba nemá v současnosti žádné konkrétní poznatky o plánech teroristických útoků v Německu.

Zdroj: hlavnespravy.sk