Operační místnost Haward Kilis – koalice USA a Tureckem podporovaných skupin militantů včetně Divize sultána Murada, Faylaq al-Sham a brigády Al-Moutasem – zabrala 7. dubna ISIS držené město Al-Rai v severním Aleppu. Al-Rai slouží jako důležitý logistický uzel ilegálního pašování zahraničních bojovníků a zásob přes hranice do Sýrie. Tento postup je součástí probíhající ofenzivy podél syrsko-turecké hranice, která údajně od 31. března od ISIS zabrala asi šestnáct vesnic. Turecko zintenzivnilo své dodávky zbraní, přeshraniční dělostřeleckou palbu a další formy podpory militantů během toho, co je nejspíš pokus zabránit dalším ziskům YPG syrských Kurdů podél hranice.


Neexistují žádné potvrzené informace o roli jednotek přidružených k Al-Nusra při tomto postupu. Je však všeobecně známo, že ta tzv. „umírněná opozice“ v severním Aleppu často operuje bok po boku s militanty Al Nusra.

Militanti 7. dubna ostřelovali ve městě Aleppo YPG kontrolovaný okrsek dělostřeleckými granáty údajně obsahujícími chemický plyn. V důsledku tohoto ostřelování bylo údajně zabito 9 civilistů a 29 zraněno.

Syrské demokratické síly (SDF) a kurdské Lidové ochranné síly (YPG) se připravují zahájit rozsáhlou operaci k osvobození města Manbij, které v severozápadní Sýrii ISIL slouží jako důležitá bašta a je i průsečíkem několika důležitých dálnic včetně M4.

V provincii Latakia Syrská arabská armáda se svými spojenci údajně včera v noci od militantů získala zpět výšiny Rasha u strategického města Kanasba. Dělostřelecké jednotky syrských sil kromě toho zasahovaly pozice militantů v oblastech Badama a al-Nahboshia.