Řetězec rychlého občerstvení Subway slíbil, že odstraní ze svých produktů chemikálii, která se používá při výrobě pěnové hmoty, například podložek na jógu a podrážek bot. Tato látka, zvaná azodikarbonamid, se v řetězcích rychlého občerstvení běžně používá jako kypřidlo těsta, díky ní je pečivo elastičtější. Příslib společnosti Subway, že se této chemikálie zbaví, přichází po petici, která se rozšířila na internetu a kterou během několika dnů podepsalo přes 78 000 lidí.


Ačkoli se tato přísada může s požehnáním Ministerstva zemědělství Spojených států (USDA) a Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) používat v potravinách, Centrum pro vědu ve veřejném zájmu (a newyorský senátor Chuck Schumer) požadují, aby používání azodikarbonamidu v potravinách bylo kompletně zakázáno vzhledem k mírnému riziku, že tato látka může způsobovat rakovinu. (V Evropě již zakázána je).

Subway však není zdaleka jediný řetězec, který ji používá. Zde je 11 dalších příkladů:

[quote align="center" color="#999999"]

1. Housky McDonald’s

McDonald’s používá tuto látku ve své běžné housce, housce pro Big Mac, sezamové housce, bagelu a anglickém muffinu.

2. Sendviče Chick-fil-A

Řetězec Chick-fil-A ji přidává do pečiva používaného pro grilované kuřecí sendviče, sendviče s kuřecím salátem a grilované sendviče chicken club.

3. Housky Burger King

Burger King ji přidává do svých speciálních housek, ručně vyráběných housek, sezamových housek, croissantů, anglických muffinů, francouzských toastových tyčinek a domácích krutonů Caesar.

4. Produkty Dunkin‘ Donuts

Řetězec Dunkin‘ Donuts je používá v dánských buchtách, croissantech a texasských toastech. Není však vyloučeno, že se to brzy změní. Firma řekla CNBC toto: „Zvažujeme používání této ingredience jako kypřidla těsta v našich produktech a v současné době o tom diskutujeme s našími dodavateli.“

5. Pečivo Vendy’s

S polečnost Vendy’s přidává tuto látku do bagelů, prémiových opékaných housek, sendvičových housek a pečiva panini.


6. Housky Arby’s

Arby’s ji používá v sezamových houskách, cibulovém chlebu, mini-housce, mramorovaném žitném chlebu, medovém pšeničném chlebu, pšeničné housce, croissantech a francouzských toastových tyčinkách.

7. Pečivo Jack in the Box

Jack in the Box vyrábí své běžné housky, housky v pekařském stylu, obří housky, chléb z kvásku a croissanty s obsahem azodikarbonamidu.

8. Housky Carl’s Jr.

Společnost Carl’s Jr. Ji používá při výrobě plochých housek, sezamových housek, medových pšeničných housek, chleba z kvásku, croissantů a francouzských toastových dipů.

9. Pečivo Hardee’s

Řetězec Hardee’s ji přidává do chleba z kvásku, housek na hot dog, celozrnných housek, pšeničných housek a croissantů.

10. Pečivo White Castle

Firma White Castle ji používá v sandvičových houskách, francouzských toastových tyčinkách, výrobcích Cloverhill Cheese Danish, Cloverhill Big Texas Cinnamon Danish a Awrey Grande Cinnamon Swirl.

OPRAVA: Jeden výrobek byl z tohoto seznamu vypuštěn: Společnost Pizza Hut oznámila, že přestala přidávat azodikarbonamid do pečiva v roce 2011. Společnost však dosud nezvěřejnila aktualizovaný seznam ingrediencí.[/quote]

Překlad: Tomáš Piňos

Zdroj: buzzfeed.com