Možná nejzábavnější věcí na ruské intervenci v Sýrii je míra probuzení světa, který to přimělo pochybovat o „anti-ISIS“ strategii Západu. Zatímco všichni rychle charakterizovali akce Moskvy jako poslední a snad největší příklad toho, jak Vladimir Putin vyvolává o Washigtonu, že blafuje, tak je důležité porozumět přesně i tomu, proč je ta charakteristika tady tak přesná. V tom je více než pouhá sázka Moskvy na to, že si může podpořit Assada a Washington jim prostě uhne z cesty.


Bylo to tak, že si Rusko s Íránem uvědomily, že jediným důvodem, proč si US se svými regionálními spojenci mohly v očích veřejnosti udržovat zdání „kampaně“ proti ISIS, byl ten, že veřejnost nikdy neviděla, co se děje, když někdo silný začne s vážnou snahou o vymýcení takové skupiny. Jakmile do toho Rusko vstoupilo a dalo supervelmocenskou zelenou i pro Írán, aby se zbavil veškerého předstírání, že do toho není přímo zapojen, a začali během dnů dobývat úspěchy, tak Západní veřejnost začala žasnout, proč US nemohly za 13 měsíců dosáhnout toho, čeho Rusko zjevně dosáhlo (doslova) za 72 hodin.

Pak, jen pro případ, že by měl někdo sklon ty diskrepance připisovat nedostatku US rozhodnosti nebo ubývající americké vojenské schopnosti, tak Moskva velice veřejně US požádala, aby se k útokům na teroristické cíle přidaly. Putin v podstatě řekl: „Jste v tom jasně dobří, to je ale OK, protože jsme v tom všichni na jedné lodi, tak se přidejte a pomozte nám.“

Samozřejmě, že Kreml to nikdy tak nemyslel – bylo to jen v linii krmení veřejnosti. Co tím Moskva opravdu řekla, bylo toto: „Šach mat, Washingtone. Buď i) veřejnosti přiznáš, že ti jde víc o svržení Assada, než o odstranění této skupiny, kterou jsi mediálně nafukoval jako metlu lidstva, která se musí odstranit za každou cenu, nebo ii) nám řekni, že je ti to líto a pomoz nám bombardovat tu samou skupinu, kterou jsi pomáhal vytvořit, abychom obnovili ten samý režim, kvůli kterému jsi vytvořil tu skupinu k jeho svržení, nebo iii) se zabal, stáhni ocas a koukej nám táhnout z cesty.“

To Washington uvrhlo do stavu paniky.

Neexistovalo žádné vysvětlení pro veřejnost, aniž by ji nějak všechny zkusili přesvědčit, že Putin s Assadem jsou horší než ti pouštní bandité v bílých teniskách mávající černou vlajkou a tasící meče, kteří donedávna lidem řezali hlavy a upalovali je zaživa v nočních zprávách na úplně umně provedených videích i se strašlivě znějící (alespoň Západním uším) muzikou v pozadí.

A tak teď US doufají, že se protlučou s výmluvou, že: „Ruské akce situaci jen zhorší.“

Netřeba říkat, že i nejapná Západní veřejnost tu začala čuchat čertovinu.

Mezi tím do toho Putin dále šťourá pronášením téměř každodenních projevů tázajících se (samozřejmě jen rétoricky), proč tomu Rusku nechce nikdo s tím zabíjením teroristů pomáhat, proč to vypadá, jako by US neměly žádnou strategii a pobaveně, proč to vypadá, jako by všichni kromě Ruska a Íránu měli v hlavě „piliny“.

Smysl je v tom, že Putin ví zatraceně dobře, jakou má Západ a jeho středovýchodní spojenci strategii, ale ví také, že veřejnost není ještě plně obeznámená s tímto standardní provozním úkonem, při němž se využívají sunnitští extremisté k destabilizaci vlád. A tak se do toho teď plně vložil, aby celý svět probudil.

V poslední epizodě Putinova show nacházíme tohoto presidenta, jak promlouvá k reportérům v Astaně v Kazachstánu. Zde to je od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruský president Vladimir Putin pokračuje ve válce slov s US kvůli Sýrii, když prohlašuje jejich politiku za slabou a postrádající zaměření, zatímco jeho letectvo provádí čerstvá bombardování na podporu syrského vůdce Bashara al-Assada.

„Opravdu nechápu, jak mohou US kritizovat ruské akce v Sýrii, když odmítají vést i přímý dialog,“ řekl ve čtvrtek Putin reportérům při návštěvě Astany v Kazachstánu. „Základní slabost americké pozice spočívá v tom, že nemají žádnou agendu, i když my necháváme dveře pro diskusi na vysoké úrovni s Washingtonem otevřené,“ řekl.

Uprostřed rostoucího skřípění ve vztazích kvůli ruské intervenci do Sýrie, která začala 30. září, zamítly US Putinův návrh na vyslání delegace vedené ministerským předsedou Dimitrijem Medveděvem do Washingtonu k vysvětlení kampaně proti Islamistickému státu a dalším militantům, řekl ve středu ministr zahraničí Sergej Lavrov. Putin ve čtvrtek určité státy obvinil, že mají „v hlavě piliny“, když nechápou, že Rusové se těmi nálety snaží o porážku terorismu. Mluvčí Kremlu Dimitrij Peskov ve středu vyjádřil nad americkým odmítnutím rozhovorů na vysoké úrovni „politování“.

„Řekli jsme, že o to nemáme zájem potud, pokud Rusko není ochotno konstruktivně přispět k našemu úsilí o boj proti ISIL,“ řekl ve středu reportérům tiskový tajemník Bílého domu Josh Earnest, když pro Islamistický stát použil tento akronym. „Rusko má svou vlastní agendu a je to agenda, kterou zrovna teď provádí po svém.“ [/quote]

Ano, určitě „ji provádí po svém“ – no, s Íránem – a důvod, že tomu tak je, je ten, že k této agendě patří restaurace Assada, a k US agendě patří svržení Assada. A ti „teroristé“ prostě uvízli mezi tím.

Kdyby to bylo na US, tak by skupiny rebelů mohly bojovat, dokud by nesvrhly Assada, ač Pentagon a CIA vědí, že ty skupiny se převážně skládají z bojovníků, jak to říct, s „pochybnými“ záměry (tj. zřízení středověkého kalifátu).

Když je to teď na Rusku, tak někteří rebelové umírají.

No a problém pro Washington a jeho různé zástupné armády je ten, že to vypadá, že to je na Rusku.

Zpět k Bloombergu:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruské nálety a Íránem podporovaná milice Hizballáh pomáhají vládě s ofenzivou proti skupinám rebelů u západních měst Homs a Aleppo, tvrdí v Británii sídlící Syrští pozorovatelé lidských práv. Assasova vojska výrazně postoupila v Hama a Latakii, řekl ve čtvrtek telefonicky šéf této skupiny Rami Abdurrahnan.

„Vypadá to, jako by se snažili obnovit kontrolu nad silnicí spojující Damašek s Homsem a Aleppem,“ řekl Abdurrahna, jehož organizace tuto válku sleduje přes síť aktivistů. Islamistický stát v posledních dnech zabral území u Aleppa a odrážel vládní útoky v oblastech, které už drží, řekl. [/quote]

A protože víme, že tím, co opravdu chcete, je vidět ruské bombardéry a bitevníky něco ničit, tak vám na závěr dáme něco od RT, která říká, že ISIS je „na ústupu“.

[quote align="center" color="#999999"]

A protože víme, že tím, co opravdu chcete, je vidět ruské bombardéry a bitevníky něco ničit, tak vám na závěr dáme něco od RT, která říká, že ISIS je „na ústupu“.

Protiletecký raketomet krátkého dosahu K933 Osa zničil bombardér Suchoj Su-34 ve Východní Doumě u Damašku, řekl ve čtvrtek médiím na denním briefingu mluvčí ministerstva Igor Konašenkov.

Tento raketomet byl zničen během jedné z 33 bojových misí, které ten den Rusko v Sýrii provedlo. Zasaženo bylo celkem 32 cílů v provinciích Idlib, Hama, Damašek, Aleppo a Dei rez-Zor, řekl Konašenkov.

Tento generál dodal, že to vypadá, že teroristé opouštějí své pozice a stahují se zpět.[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]