Dodávky obrněného vozu Dozor-B ukrajinským ozbrojeným silám musely být odloženy, protože během testování se objevily u zkoušených prototypů v pancéřové karosérii naskrz jdoucí trhliny, informuje Apostrof. (Foto: УНИАН)

Kromě toho zdůrazňuje, že trhliny dlouhé asi 40-50 centimetrů se nacházejí v místě, kde je umístěn motor. Přičemž vozy, u kterých byly vady objeveny, urazily jen něco přes 400 a 100 kilometrů.

Už v roce 2014 Ukrajina oznámila, že v brzké době bude zahájena sériová výroba tohoto vozu a ročně se bude vyrábět div ne 200 kusů pro ozbrojené síly a Národní gardu. „Dozor-B už předvedli prezidentovi, vojenským přidělencům cizích zemí a poslali ho dokonce na celou řadu mezinárodních výstav, píše Apostrof.

V médiích se už dřív objevila zpráva, že zaměstnanci závodu nový vůz přejmenovali — místo Dozor (hlídka), mu začali říkat Pozor (hanba) právě kvůli jeho pochybné spolehlivosti. Není to ostatně poprvé, co se kvalita ukrajinského obranného průmyslu stává terčem posměchu. Za půldruhého roku bylo ozbrojeným silám předáno 20 kusů obrněných vozů BTR-3 a 25 BTR-4. Za poměrně krátkou dobu zůstalo pojízdných pouze 18 z nich, přičemž k poruchám nedocházelo v důsledku bojových akcí.

Zdroj: