Pokud chcete vědět, proč je EU nervózní z kyperského vyjednávání o výkupu z dluhů s Ruskem, podívejte se dále do této Ekatrimerini zprávy o stavu vyjednávání mezi těmito dvěma zeměmi. Je pravděpodobné, že Rusové požádají o nějakou formu kompenzace za takovouto investici. Námořní přístav na Kypru pro ruskou flotilu a přístup k zásobám zemního plynu této země patří mezi ty odměny, o které může Moskva usilovat.


Budoucí ložiska plynu jsou jednou z věcí. Námořní přístav? Teď to začíná být zajímavé.

A zde je připomínka toho, kde Kypr leží:

 

Investoři z RF koupí kyperskou banku Laiki

Dohoda o koupi kyperské Cyprus Popular Bank (Laiki) investory z RF byla dosažena, oznámil list Kathimerini. Tento obchod, který zatím zůstává na úrovni ústně formulovaných závazků, by měl snížit finanční potřeby Kypru o 4 miliardy EUR.

Mezi tím, tiskový mluvčí kyperské vlády odmítá, že bylo dohody dosaženo.

Správní radu Laiki do nedávna vedl Michalis Sarris, který dnes zaujímá post kyperského ministra financí. Sarris se nyní nachází v Moskvě, kde jedná s ruskými úřady.

Předseda LDPR Vladimír Žirinovskij prohlásil, že k tomu, aby Kypr dostal ruskou pomoc, se musí stát jeho součástí a zavést rubl.

Předtím ve středu poradce prezidenta Sergej Glaziev prohlásil, že Moskva může poskytnout Kypru finanční pomoc pouze tehdy, pokud se bude účastnit integračních procesů kolem Ruska, takových, jako je EvrAzES.

V současné době se v Moskvě nachází skupina kyperských představitelů vedená ministrem financí Michalisem Sarrisem. Tato delegace nyní jedná s představiteli ruské vlády.

Zdroje: businessinsider.com czech.ruvr.ru