Šéf komise zahraničních záležitostí ruské Dumy Alexej Puškov dnes řekl, že v Sýrii se rozhoduje o světovém řádu a že to není jen místní konflikt. „USA vědí, že když v Sýrii neuspějí, tak přijdou o image národa, který je ve všem nevyhnutelný, a ministr zahraničí John Kerry to také už měsíce ví,“ řekl Puškov vídeňskému deníku „Die Prese“.


Puškov řekl, že Rusko je dnes spolu s USA a s Čínou jednou ze tří světových mocností, které mohou nezávisle činit rozhodnutí na globální úrovni, a zdůraznil, že oficiální Moskva, když intervenovala do Sýrie, tím převzala odpovědnosti za situaci ve světě.

Rovněž věří, že EU je závislá na Spojených státech.

Puškov říkal, že Rusko do Sýrie nevyšle pozemní síly a že cílem ruského zapojení je podpora Syrské armády a všech těch, kdo bojují proti Islamistickému státu.

„Podporujeme Bashara al-Assada, protože on je pořád legitimním presidentem Sýrie a s výjimkou Kurdů jedinou silou v zemi, která v poli bojuje proti Islamistickému státu,“ zdůrazňoval.

Puškov popíral, že by Rusko chtělo v Sýrii dát Západním národům lekci.

„Nevidíme ale důvod, proč se držet stranou, když měly Spojené státy v posledních dvou desetiletích monopol na řešení problémů Středního východu, přičemž ten regionu úplně zničily,“ řekl.

Puškov si myslí, že na Středním východě není žádné Spojenými státy vytvořené vakuum, nýbrž že tam je katastrofa.

„Západní analytici používají termínu vakuum, což je jen zdvořilý způsob jak říci, že Američané zažili naprostý neúspěch. Libye, Irák, Sýrie, Jemen – kde USA nedosáhly ničeho jiného než chaosu,“ myslí si.

[quote align="center" color="#999999"]