Syrský prezident Bašár Asad v pondělí prohlásil, že útok mezinárodní koalice v čele s USA na pozice syrské armády u města Dajr az-Zauru je agresí, která slouží zájmům bojovníků teroristické skupiny Islámský stát (IS, v Rusku zakázaný). Asadovo prohlášení bylo zveřejněno na oficiálním účtu prezidentovy kanceláře na Twitteru.


Ruské ministerstvo obrany už dřív prohlásilo, že letadla mezinárodní „antiisilovské koalice" v čele s USA v sobotu čtyřikrát zaútočila na pozice syrských vojsk nacházejících se v obklíčení bojovníků skupiny Islámský stát nedaleko města Dajr az-Zaur, zahynulo 62 vojáků, asi 100 lidí bylo zraněno.

„Rozšíření podpory, poskytované teroristům státy nepřátelskými vůči Sýrii, se nedávno projevilo v podobě nezastřené americké agrese vůči jedné z pozic syrské armády v Dajr az-Zauru ve prospěch IS", prohlásil Asad v průběhu schůzky s náměstkem íránského ministra zahraničních věcí Husajnem Džaberem Ansarim v Damašku.

Asad dodal, že „země nepřátelské vůči Sýrii rozšiřují podporu terorismu s postupujícími úspěchy Sýrie v osvobozování území a uzavírání příměří.