Německé noviny Der Spiegel včera referovaly, že Bavorská bankovní asociace doporučila svým členským bankám, aby začaly hromadit FYZICKOU HOTOVOST. Prostě ohromující. Evropa samozřejmě se zápornými úrokovými sazbami zápasí už nějakou dobu. Znamená to, že komerčním bankám se účtuje úrok za držení vkladů u Evropské centrální banky ECB. Jinými slovy, aby se generoval umělý ekonomický růst, ECB od bank chce, aby dávaly tolik půjček, kolik je jen možné, bez ohledu na to, jak jsou stupidní či idiotské.


Věří, že ekonomický růst je prostě funkcí půjček. Čím více peněz se půjčí, tím více ekonomika poroste.

To je takový druh teorie, která docela dobře funguje v učebnicích ekonomie. Ale v učebnicích historie už tak moc nefunguje.

Levné peníze podněcují k riskantnímu chování. Dává to bankám pobídky, aby dávaly ‚švorcácké‘ půjčky bezdomovcům bez historie nějakého zaměstnání.

Ty vytváří bubliny (jako byla hypotéční bublina před 10 lety) a nakonec finanční paniky (jako bankovní krize před 8 lety).

Od bank se očekává, že budou konzervativními, odpovědnými správci peněz jiných lidí.

Když takové jednání centrální banka trestá, spěje to k hrozným věcem.

Tradičně, když chce v Evropě komerční banka zacházet s penězi zákazníků bezpečně, tak si nadbytečné rezervy uloží u Evropské centrální banky.

V minulosti jim za tyto nadbytečné rezervy platili úroky jako dodatečnou pobídku, aby byly konzervativní.

Teď je to úplně opačně. Když banka drží nadbytečné rezervy na vkladu u ECB, aby zajistila vyšší míru bezpečnosti, tak musí sama ECB platit 0,3% úrok.

To znamenají ty záporné úrokové sazby. A bance to ujídá z jejích zisků, zvláště když mají desítky miliard nadbytečných rezerv.

Mluvíme o tom, že jsou mezi Skyllou a Charybdou. 

Banky na jednu stranu ztrácí tuny peněz zápornými úroky. Na druhou stranu ohrožují vklady zákazníků, když si nedrží dodatečné rezervy.

[quote align="center" color="#999999"]