Vedení ČLR, které učinilo "měkkou" sílu jednou z priorit rozvoje Číny, investuje do ní stovky miliard dolarů. I když v této sféře země Nebeského draka i nadále velmi zaostává za USA a Evropou, podařilo se jí dosáhnout značných úspěchů. …


 

Cizí příklad je nakažlivý

Dnešní Čína se nikdy nedostala na první stupínky v žebříčku světových mocností, proto muselo vedení země rychle přebírat nástroje z arsenálů velkých mocností. Diskuse o tak zvané "měkké" síle probíhala v ČLR dávno, ale řídit se touto politikou začali pouze v roce 2007, kdy tehdejší předseda státu Chu Ťin-tchao označil za prioritu rozvoj čínské kultury jako „stále důležitějšího faktoru v konkurenci národů." Již do roku 2014 vydala Čína na zlepšení vlastní image na 10 miliard dolarů ročně, zatímco porovnatelná položka výdajů amerického ministerstva zahraničí činila pouhých 666 milionů dolarů, píše portál ruposters.ru.

 

Kultura a Olympiáda

Původně se Čína vydala po standardní cestě vyzkoušené starými hráči na „měkkou sílu": Velkou Británií, Německem a USA. Konfuciův institut založený podle příkladu Britské Rady a Goethe-Institutu, který má za úkol prosazování čínštiny a čínské kultury ve světě, má výborné financování a již v roce 2015 fungovalo v 126 zemích 475 těchto středisek (pro porovnání uvedeme, že Goetheův institut jich má 160 a Britská Rada ještě méně — 70).

V naději na podkopání světového monopolu anglojazyčných masmédií založila Čína v roce 2000 celodenní a celonoční televizi CCTV, která dnes vysílá v šesti jazycích, a začala aktivně prosazovat informační agenturu Sin-chua, Nová Čína. Velké prostředky byly vydány na kulturní a sportovní akce včetně pekingské Olympiády v roce 2008.

 

Hedvábný projekt

Nejambicióznějším dílem čínského vedení je několik ekonomických projektů v hodnotě více než 150 miliard dolarů. Banka zemí BRICS, Asijská banka infrastrukturních investic, Ekonomický pás Hedvábné cesty a Mořská Hedvábní cesta 21. století nejsou jen halasné názvy. Každý z těchto projektů má obrovské investice a smlouvy s jinými státy.

Banka BRICS a Asijská banka infrastrukturních investic se mají stát alternativou MMF a Světové banky, v nichž hrají vedoucí úlohu USA.

[quote align="center" color="#999999"]