Britská vláda dnes oznámila plán na dálkovou kontrolu vozidel na silnicích pomocí wi-fi technologie, aby se snížila doprava a vynahradilo se globální oteplování, což je poslední manifestace toho, co přináší ‚Internet věcí‘, který vyvolává obavy zastánců soukromí. Dnes vydaná zpráva z Ofcom, tj. z vládou kontrolovaného orgánu, který reguluje ve Spojeném království komunikaci, předkládá směrný plán, který by se mohl realizovat už do 10 let, podle nějž by měla auta komunikovat jedno s druhým, aby se „omezily zácpy.“


Některé mediální kanály tyto návrhy označují za prostředky k řešení dopravních zácp a k ulehčení hledání parkovacího místa, přičemž to poslouží i ke snížení „skleníkových plynů“ a vynahradí to globální oteplování.

Ve zprávě však zůstává pohřben detail, který děsí mnohé libertariány a obhájce soukromí. Tyto státní plány by dosahovaly těchto hihg-tech řešení zabudováním senzorů do aut, které by bezdrátově vysílaly informace do „centrálního systému řízení dopravy.“ Tento řídicí systém by pak reagoval tak, že by každému vozidlu přidělil maximální rychlost s účinkem „rázové vlny“, který by způsobil, že každé jednotlivé vozidlo by brzdilo a zrychlovalo unisono.

Jinými slovy by se vláda ve jménu omezení dopravy a pomoci životnímu prostředí mohla kdykoliv zmocnit kontroly nad vaším vozidlem proti vaší vůli.

Takovýto systém zjevně také posílí vládu tím, že jí bude udržovat perfektní a trvalou databázi o přesných dopravních podrobnostech každého jednotlivého řidiče v zemi, kterou nejspíš půjde využít k trestním vyšetřováním.

„M2M senzory ve vozech a na silnicích budou monitorovat tvořící se zácpy a bezdrátově tuto informaci posílat do centrálního systému řízení dopravy, který bude automaticky uvalovat různá omezení rychlosti, která vyhladí plynulost dopravy,“ konstatuje Ofcom. „Tento systém by rovněž mohl komunikovat přímo s vozy a směřovat je po obchvatových cestách, aby se vyhnuly zácpám a dokonce spravovat jejich rychlost.“

„Senzory M2M by se rovněž daly připojit k mechanickým částem auta, jako jsou senzory rotace v ABS na kolech, aby tak měřily rychlost. Tato informace by se bezdrátově sdělovala blízkým vozidlům, která by měla palubní počítače, které by tuto informaci zpracovaly a reagovaly na ni.“

Také výrobce vozů Nissan vyvíjí podobný systém, aby se realizoval v Japonsku.

Tento směrný plán byl odhalen spolu s tím, jak US ministerstvo spravedlnosti buduje celonárodní databázi ke sledování všech vozidel v reálném čase v rámci „tajného programu sběru domácích zpravodajských poznatků, který skenuje a ukládá stovky milionů záznamů o motoristech,“ hlásí Wall Street Journal.

Tento návrh dokresluje ty hrozby pro soukromí a občanské svobody jaké představují ty tzv. „chytré technologie“ a ‚Internet věcí‘.

Bývalý ředitel CIA David Petraeus v interview s Magazínem Wired v roce 2012 vítal příchod toho, že každé zařízení bude připojené na Internet, jako požehnání povznášející „skryté zpravodajství“ k novým výšinám.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: prisonplanet.com, reformy.cz