Minulý měsíc jsme dokumentovali narůstající rozkol mezi Bruselem a Polskem kvůli posledním krokům při schválení nových zákonů, které umožní konzervativní (a euroskeptické) straně Zákona a spravedlnosti (PiS) jmenovat šéfy veřejnoprávní televize a rádia a vybrat soudce do polského ústavního soudu. Polský ministr Zbigniew Zibro v reakci na odpor v celém bloku posla dopis Eurokomisaři Güntherovi Oettingerovi, v němž Zibro kritiku těchto nových zákonů zavrhuje jako „bláznivou“.


Oettinger před tím navrhl, že by Polsko mohlo být podrobeno dohledu kvůli možnému porušení demokratických principů a poté, co polský týdeník Wprost vydal titulní stránku líčící Angelu Merkel, Jean Claude-Juncera a další eurokraty jako nacisty, kteří „už zase nad Polskem uvalují dohled,“ vrátil Brusel úder zahájením revize nových mediálních zákonů v této zemi. Evropská komise může mechanismem „vlády zákona“ členské státy přinutit, aby změnily ustanovení, která představují „systematickou hrozbu“ pro demokracii.

To ale není všechno. Podle pátečních komentářů francouzského prezidenta Francois Hollanda by Evropa mohla přistoupit k „suspendování“ zemí, ve kterých se k moci dostanou krajně pravicové vlády.

„Francouzský prezident Francois Hollande v pátek varoval, že členské státy EU, když by se v nich dostala k moci krajní pravice, mohly být vystaveny sankcím – mohly by být z tohoto bloku i suspendovány,“ hlásí AFP.

„Taková země může být z Evropské unie suspendována,“ řekl prezident rádiu France Inter.

„Dozorčí nad lidskými právy Rada Evropy minulý týden vyjádřila obavy z legislativních změn navržených novou polskou pravicovou vládou, které byly jak doma, tak v zahraničí popisovány jako protiústavní a nedemokratické,“ uchyluje se k tvrzení AFP s dodatkem, že „podobné obavy byly vyjádřeny i ohledně pravicového maďarského ministerského předsedy Viktora Orbána.“

[quote align="center" color="#999999"]