Donald Trump nemá žádný filtr – a to mu slouží dobře. Ke značné zachmuřenosti republikánského establishmentu a k ohromné hrůze voličů, co věří, že americký nejvyšší velitel by se měl snažit o aspoň trochu politické korektnosti, se z Trumpových úst neustálé valí jedovatosti, ale přitom žádné, ať jsou jakkoliv vznětlivé, neponičí čísla o jeho příznivcích.

Trump během posledních devíti měsíců už nazval Mexičany znásilňovači, zesměšnil válečnou historii Johna McCaina, obvinil Megyn Kelly z Fox, že klade neférové otázky, protože „z ní všude krvácí,“ a vyzval k všeobecnému zákazu muslimů. Ale jeho podpora jen rostla. Podivný průzkum WSJ vydaný v pátek navzdory všemu ukazuje, že Trumpova podpora na národní úrovni mezi republikánskými voliči se drží pevně ve většině předpovědí na dvoumístném vedení pro tohoto miliardáře.

„Mohl bych vyrazit doprostřed Páté Avenue a někoho zastřelit, aniž bych ztratil voliče,“ řekl Trump ve svém proslulém výroku.

No v pátek si Trump připsal k dobru nesourodé povídání v Jižní Karolíně, které se týkalo sáhodlouhého seznamu nijak viditelně nesouvisejících témat od heroinu přes Haruhiko Kurodu až po mučení.

„Je to mučení nebo ne? Je to tak někde na hranici,“ řekl, když mluvil o waterborardingu, o kterém s určitostí tvrdí, že ho jako president zavede zpět. „Je to něco jako minimální, minimální, mini-mučení.“

Nám není jasné, že v kontextu „mučení“ znamená „minimální“, ale Trump se uchýlil k vysvětlování, že když američtí vůdci „nepřitvrdí“, tak budeme mít problém s terorismem.

Ptáte se, co myslí Trump tím přitvrzením? No, jedna věc tu je, že se mu zalíbil nápad na popravy muslimů kulkou smočenou v prasečí krvi. „Ten sebral padesát kulek a smočil je v prasečí krvi,“ řekl Trump ve zjevném odkazu na mýtus o generálu John Pershingovi, co na Filipínách zabil 49 muslimských zajatců. „Nechal své muže nabít své pušky a těch padesát lidí postavil do lajny a pak 49 z nich postříleli. A tomu padesátému člověku řekl: ‚Běž ke svým lidem a řekni jim, co se stalo.‘ A pak tam 25 let neměli problém, takže OK?“

OK.

Rovněž poukázal, že kdyby se masakr v San Bernardinu vyvinul do přestřelky mezi Syed Farookem, Tashfeen Malikem a tucty zaměstnanců veřejného sektoru, co se té party účastnili, tak by byli všichni v daleko větším bezpečí. „Kdyby i na druhé straně byly zbraně, tak by k tomu nedošlo,“ tvrdil. No, ano, to ne. Jen místo 2 střílejících lidí by jich bylo 20.

Ač určitě souhlasíme, že na individuální úrovni, budete-li ozbrojeni, zvýší to vaše šance na přežití v případě, že se ocitnete při masové střelbě, není úplně jasné, proč by tucty střílejících pistolí ve všech směrech ve stylu Divokého Západu měly být nějak zvlášť žádoucí situací.

Každopádně je to ale jedno. Trump je rozjetý a v očích svých přívrženců nemůže pochybit.

„Je jen otázkou času, kdy začnou teroristé řezat křesťanům hlavy i ve Spojených státech,“ řekl Trump na MSNBC své příznivkyni Eleanor Crume, 72.

Správně. Ale ne, když je Trump před tím popraví kulkami smočenými v prasečí krvi.

(povídání o prasečí krvi začíná na 33:00)