18 února Syrská arabská armáda (SAA) osvobodila vesnici Kinsibba, čímž vyhnala Al-Nusra, Harakat Ahrar Al-Sham a Svobodnou syrskou armádu (FSA) z jejich významné bašty v provincii Latakia. Teď se syrské síly rozestavují do pozic k osvobození vesnice Kabani západně od vojenské bašty v Al-Sirmaniah. SAA se svými spojenci postupuje ve směru na metropoli provincie Idlib. Syrské síly byly podle zprávy už do oblastí u tohoto města vyslány. Tato nová velká ofenziva armády přišla spolu s tím, jak Syrské letectvo zaútočilo na bašty militantů poblíž měst Khan Sheikhoun a Mardik na předměstí Idlibu.


Turecká vojenská vozidla18. února přejela do Sýrie v kurdské oblasti Afin. Turecká vojska rovněž údajně začala vykopávat příkop mezi městy Sorka a Meydan Ekbis v provincii Aleppo. Turecké dělostřelectvo mezi tím nadále pokračuje bombardování pozic kurdské YPG v severní Sýrii.

17. února přešlo nejméně 500 Tureckem podporovaných militantů tureckou hranici na hraničním přechodu Bab al-Salam, aby směřovali k městu Azaz v syrské provincii Aleppo. Tato skupina je posilou, protože skupiny militantů utrpěli z rukou kurdských milicí YPG ztráty.

V posledních dnech je to už podruhé, kdy velká skupina Tureckem podporovaných militantů překročila hranici. 14. února jich asi 350 přešlo přes hraniční přechod Atme s těžkou i lehkou výzbrojí.