Představte si bezesnou noc v paláci ‚sultána‘ Erdogana v Ankaře. Vžijte se do jeho běsnění, když se dověděl, že Syrská arabská armáda (SAA) za podpory ruské letecké síly zahájila očekávanou Bitvu o Aleppo – přes region Bayirbucak – čímž Ankaře odřízla hlavní koridor dodávek zbraní a tu tzv. Džihádistickou dálnici. Kdo kontroluje tento koridor, ten bude kontrolovat konečný výsledek války v Sýrii.


 

Obyvatelé zjišťují škody po náletech provládních syrských sil na velkoměsto Anadan asi 10 km od měst Nubul a Zahraa na severním venkově Aleppa, Sýrie 3.2.2016 © Abdalrhman Ismail / Reuters

Mezitím v Ženevě syrská opozice na dálkové ovládání čili Vysoká vyjednávací komise zřetelně demonstrovala, že se v první řadě nikdy ani nechtějí sejít s delegací Damašku – ani v „blízkých“ rozhovorech ani jinak – i když Washington s Moskvou už nahrubo souhlasily s dvouletým přechodným plánem, který by měl teoreticky vést k sekulární, ne-sektářské Sýrii.

Saúdská fronta u jednacího stolu v Ženevě nechtěla nikoho menšího než kolaboranty z Ahrar al-Sham, Jaysh al-Islam a všechny od Jabhat al-Nusra čili al-Kaiída v Sýrii. A tak byla ta fraška v Ženevě ještě kratší, než se dalo čekat, a „Cesta do Aleppa“ se ukázala v plné kráse.

 

A zapomeňte na NATO

Notoricky neblaze proslulý saúdský intrikán princ Turki, bývalý mentor Usámy bin Ládina, zajel do Paříže na propagandistickou ofenzivu; kde se zmohl jen na lavinu nepopiratelného popírání a – a svalování viny za celou syrskou tragédii na Bashara al-Assada.

Většina té syrské ‚opozice‘ bývali válečníci z křesla nabíraní CIA už roky stejně jako troubové a vazalovo CIA v Muslimském bratrstvu. Všechny tyto charaktery dávaly přednost užívání si v Paříži před tvrdší muzikou v Sýrii v poli. Teď jsou opozičníci v podstatě válečnými lordy, co si musí říkat Domu Saúdů i o lahve s vodou – kromě těch bývalých ministrů z Assadovy strany Baath v kvádru a s kravatou vybraných, aby sloužili jako tvář opozice pro ožulitelná Západní korporátní média.

Mezitím ‚4+1‘ – tj. Rusko, Sýrie, Írán, Irák plus Hezbolláh – vítězí s rozhodujícími fakty v poli. Provalilo se to, v Damašku žádná změna režimu nebude. Ale nikdo ty zprávy ještě nedonesl až k Turkům a k Saúdům.

‚Sultán‘ Erdogan se utápí v moři zoufalství. Nadále odvrací smrtelně vážné hrozby, které jsou v sázce pro jeho vlastní válku proti PYD – proti zastřešující organizaci Syrských Kurdů a proti YPG (Lidové obranné jednoty, které jsou jejich vojenským křídlem). Erdoganův ministerský předseda Davutoglu nejenže chtěl, aby byla PYD v Ženevě zakázaná, nýbrž na ni chtěl udeřit na zemi, jelikož na PYD/YPG pohlíží jako na „teroristy“ spolčené s tureckým kurdským PKK.

Zprostředkovatel OSN pro Sýrii Staffan de Mistura gestikuluje během tiskové konference na syrských mírových rozhovorech před hotelem President Wilson v Ženevě ve Švýcarsku, 3.2.2016 © Denis Balibouse / Reuters

[quote align="center" color="#999999"]