Britské vydání DailyStar přišlo s předpokladem, že zvýšené aktivity ruských ponorek u břehů Britských ostrovů a v Severním Atlantiku mohly vyprovokovat hromadnou smrt velryb. Během několika posledních týdnů, informují média, vyskočilo na britské pobřeží šest velryb. Zoologové a ochránci životního prostředí nejednou předtím tvrdili, že hluk z lodí a ponorek zahlušuje přirozené zvuky potřebné k přežití mořských živočichů. Podle jejich slov, zvukové vlny ze sonarů ponorek jsou s to šířit se na desítky a dokonce stovky kilometrů, čímž traumatizují velryby a delfíny a způsobují jejich smrt.


Novináři DailyStar navázali toto prohlášení na informaci o aktivitách ruských ponorek u pobřeží Britských ostrovů a dospěli k závěru, že vším je vinna Moskva a Vladimir Putin.

„Dnes se u pobřeží Velké Británie nachází více ponorek než v každém jiném místě světa za dobu od roku 1980. Vzbuzuje to vážné obavy hlav obranných úřadů, že Rusko zahájilo nové závody ve zbrojení, aby dominovalo ve světovém oceánu," tvrdí bulvár.

Vydání ale uvádí také alternativní názor na smrt mořských savců. Jistý doktor Ingram prohlásil, že poslední případy smrti velryb byly nejspíš následkem toho, že se zbloudily v moři, a že nemají dost potravy. Velryby trpí podvýživou a proto vyskakují na břeh.

„Skupina velryb zřejmě připlula do Severního moře. Možná, že pronásledovala kořist nebo se náhodou obrátila na jih z tohoto bodu," poznamenal odborník.

Zdroj: dailystar.co.uksputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]