Al-Káida Arabského poloostrova (AQAP) mobilizovala tanky a další těžkou výzbroj z vojenských základen v al Mukalla, Hadramawt pro jiné jemenské fronty. Což by mohlo naznačovat možné zahájení obnovené kampaně buď v al Bayda nebo v jižním Jemenu nebo novou kampaň proti kontrole nad Wadi Hadramawt. Tato skupina přesunuje zdroje k severu po silnici vedoucí východně od Mukalla přes průchod Abdullah Gharib, který vede ke křižovatce v al Adwas, kde je rovněž vojenská základna. AQAP může tyto zdroje buď odklonit na západ ke gubernii Shabwah nebo pokračovat na sever do Wadi Hadramawt.


Povstalecká odnož AQAP Ansar al Sharia nadále poskytuje podporu Saúdy vedené koalici. O této skupině panuje přesvědčení, že od 7. ledna provedla 11 útoků na cíle aliance Houthiů v guberniích al Bayda a Ibb.

Podle zpráv byl v neděli v Sana’a zavražděn ředitel logistiky Jemenské armády, když tento plukovník Mohammad Radwan byl ohlášen jako mrtvý poté, co na jeho konvoj uvnitř jemenského hlavního města Sana’a zahájili palbu neznámí střelci.

18. ledna zahájila Republikánská garda Jemenské armády spolu s Houthii ofenzivu uvnitř gubernie Al-Jawf, kdy po kruté bitvě s vojsky Saúdy vedené koalice zabrali pohoří Koula. Z pohoří Koula v gubernii Al-Jawf je přehled přes severní venkov gubernie Mar’eb.

[quote align="center" color="#999999"]