[quote align="center" color="#999999"] Šéf elektrárny: „Může trvat století, než se člověk naučí zacházet s jádrem.“ Hlavní představenstvo: „Nevíme, co máme dělat, taková technologie jednoduše neexistuje…nemůžeme říct, že by to bylo možné.“[/quote] NHK komunikace s Naohirem Masudou, 31. března 2015:


  • NHK: Lidé, snažící se zastavit provoz Fukušimy narážejí na jeden zádrhel za druhým…a čelí obvinění z pochybení. Lidé v ně ztratili důvěru…(Naohiro Masuda, prezident Tepco, řekl, že si není jistý, zda může souhlasit s vládním plánem na odstranění zdroje.)
  • Naohiro Masuda, prezident Tepco’s Fukushima Daiichi Decommissioning Company: Nevíme, co máme dělat se zbytkem. Neznáme jeho tvar ani sílu. Musíme ho odstranit minimálně 30 metrů pod zemí, ale nemáme takovou technologii, která by to dokázala, jednoduše neexistuje…Ani nevíme, jestli můžeme naplnit reaktorové kontejnery vodou.
  • NHK: Na otázku NHK ohledně vládního plánu začít s odstraněním okolo roku 2020 odpověděl velmi překvapivě.
  • Masuda: „Abych byl upřímný, nevím, jestli je to vůbec možné.“

Dále Klein z Tepco monitorující komise, 31. března 2015:

  • Richard Lloyd Parry, The Times: Minulý týden jsem elektrárnu navštívil a mluvil s jejím ředitelem, panem Ono. O technologii si nedělal iluze…přiznal, že technologie na odstranění jádra vlastně neexistuje…Když jsem se ho zeptal, kdy bude, řekl, že před 200 lety si lidé také nedovedli představit mobilní telefony, a dnes je máme. Samozřejmě existuje šance, že to jednoduše nevyjde a bude použito obdobné řešení jako v Černobylu, kdy budou využity sarkofágy, které zapečetí 3 elektrárny.
  • Klein: Pohon jádra narazil do obalu…nevíme, jak moc a kam se až dostal.

Times, 28. březen 2015:

[quote align="center" color="#999999"]

„Ředitel jaderné elektrárny přiznal, že technologické řešení jak odstranit 3 roztavené reaktory neexistuje, a k jejich odstranění do roku 2015 je nutný velký technologický pokrok. Bylo by možné použít stejnou strategii jako u Černobylu a celý komplex zapečetit, ovšem to bychom se museli dostat až na samé dno, abychom zabránili kontaminaci vody.“ [/quote]

Akira Ono, ředitel Fukushima Daiichi, 28. března 2015:

[quote align="center" color="#999999"]

„Je zde tolik nejasností… Nemáme dostatek informací ani dostupnou technologii… Věřím však, že lidstvo s něčím přijde… I když to může trvat i 200 let.“ [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: enenews.com