Američtí senátoři požadují od vlády USA nový ledoborec v ceně 1 miliardy dolarů v zájmu „odporu“ proti Rusku v Arktidě, jelikož jsou znepokojeny „nepoměrem amerických ledoborců ve srovnání s ruskými“, uvádí se v materiálu na stránkách televizního kanálu CNN. Senátorka Republikánské strany Aljašky Lisa Murkowski a nezávislý senátor státu Man Angus King společně s velitelem pobřežní ochrany admirálem Paulem Zukunftem nabádají ke zvýšení počtu lodí ve státě Aljaška.


Podle slov velitele Rusko zvýšilo svou aktivitu v Arktidě stejně, jako ji zvýšila Čína v Jihočínském moři, a proto Spojené státy musí okamžitě přijmout opatření. Ale, podle slov senátorů, pro americké ledoborce bude těžké dohnat Rusko.

„Zatím bojujeme o to, abychom doplnili jeden ledoborec… Rusové staví 14", prohlásila senátorka Murkowski. Podle slov Kinga „konkurence s Ruskem se v současné době vrátila ke strategickým výpočtům". V článku se uvádí, že již dříve prezident USA Barack Obama navrhl pořízení těžkého ledoborce do roku 2020, aby „Spojené státy mohly celý rok pracovat v Severním ledovém oceánu".

Bílý dům tehdy poznamenal, že po Druhé světové válce měly USA sedm ledoborců, ale potom se jejich počet snížil na dvě lodě — pouze jedna z nich patří k těžkým.

[quote align="center" color="#999999"]