Podle průzkumu Islanďané mladší 25 let nevěří, že Bůh stvořil svět nebo na tom měl alespoň nějaký vliv. Průzkum provedený pod záštitou islandských ateistů naznačuje, že Islanďané do 25 let nevěří v Boha. To naznačuje, že převážná většina lidí mladších 25 let na Islandu už ví, jak svět vlastně začal, a zároveň vůbec tato mládež neví nic o nebeských věcech.


Průzkum naznačuje, že ani jeden z mladého obyvatelstva nevěří v Boha a že více než 90 % těch, kteří ještě nedosáhli věku 25 let, věří v teorii velkého třesku ve vesmíru.

Církev nezpochybňuje silné vědecké teorie, jako je velká třesk, které naznačují , že vesmír vznikl před 13700000000 lety, ale říká a doplňuje tím tedy vědecké závěry, že to bylo z boží milosti.

The Independent uvádí:

[quote align="center" color="#999999"]

Průzkum, který zadala islandská etická humanistická asociace, tvrdí, že 93,9 % v kategorii lidí do 25 let odpovědělo, že vesmír byl stvořen v důsledku velkého třesku. Jen nějakých 6 % odpovědělo nevím nebo jiné. Ale žádný z respondentů neodpověděl, že by svět stvořil Bůh. [/quote]

The Iceland Magazine , který uváděl tato zjištění hlasování, ukázal, že mladí lidé a obyvatelé Reykjavik jsou nejméně náboženští lidé. Dodal také:  80,6 % osob starších 55 let byli identifikováni jako křesťané a jen 11,8 % uvedlo, že byli ateisté. Současně se 40,5 % lidí, kteří měli 25 nebo byli mladší, označilo za ateisty. A jen 42 % uvedlo, že byli křesťané.

Jeden  Reddit  uživatel kritizoval anketu jako zavádějící. Řekl:  Otázka v dotazníku byla matoucí. Bylo to: Jak si myslíte, že vesmír vznikl? a byly nabídnuty tyto odpovědi – Vesmír vznikl při velkém třesku. – Bůh stvořil vesmír. – Nevím. – Jiné.

Uživatel dodal:  Mnoho lidí věří, že Bůh je příčinou velkého třesku. A komentáře v sekci Jiné jsou právě v tomto smyslu i koncipovány – Bůh stvořil svět velkým třeskem.

Ostatní uživatelé poukázali na skutečnost, že teorie velkého třesku byla původně předkládána katolickým knězem a fyzikem v jednom Georgesem Lemaitrem.

V říjnu 2014 uvedl papež František, že teorie evoluce a velkého třesku jsou skutečné a že Bůh není kouzelník s hůlkou. Ve svém projevu na Papežské akademii věd si papež dělal poznámky, o kterých odborníci tvrdili, že vedou k ukončení  pseudoteorie kreacionismu a inteligentního designového nápadu, kterými někteří argumentují povzbuzeni předchůdcem papeže Františka – Benediktem XVI.

Papež František vysvětlit, že obě vědecké teorie nebyly slučitelné s existencí tvůrce – místo toho tvrdil, že to totiž přímo vyžadují.