Bašár Asad reagoval s humorem na nedávná prohlášení některých představitelů Západu, mj. ministra zahraničí USA Johna Kerryho, o tom, že syrský předák může zatím zůstat u moci. Dříve Západ trval na jeho odchodu. „Díky jim za to, vždyť jsem už málem balil kufry. Měl jsem odejít, a teď mohu zůstat", prohlásil prezident v interview pro nizozemskou televizní a rozhlasovou společnost NOS.


Podotkl rovněž, že jenom syrští občané mohou rozhodovat o tom, jestli má zůstat u moci.

„Jestliže vy jako občan Nizozemska jste ochoten přijmout, že někdo v Sýrii bude rozhodovat o tom, kdo bude vaším premiérem, pak my to přijmeme, ale vy ne. Sýrie je svrchovaný stát. Je její prezident dobrý nebo špatný, to mají řešit Syřané, ne Evropané", vysvětlil Asad.

Dodal, že bude-li syrský lid chtít, aby svůj úřad opustil, bude připraven to udělat.

Kdy posuzoval situaci spojenou se šířením terorismu na Blízkém východě a v Evropě, Asad prohlásil, že právě Evropa spolu s Tureckem, Katarem a Saúdskou Arábií změnila Sýrii v ohnisko terorismu.

Takto odpověděl syrský předák na otázku zpravodaje Toma Kleina o tom, proč z Evropy do Sýrie jedou stovky džihádistů.

„Nejzávažnější otázka je, odkud se u vás v Evropě vzali. To, že přicházejí sem, je přirozené poté, co se změnila Sýrie v ohnisko terorismu kvůli tomu, že Evropa a takové země, jako je Turecko, Saúdská Arábie a Katar, podpořily teroristy nejrůznějšími způsoby", řekl Asad.

Z jeho hlediska měla Evropa nesprávný přístup k boji s terorismem. Asad vysvětlil, co konkrétně udělala Evropa podle jeho názoru nesprávně. „Za prvé, evropská vláda nezvládla úkol integrace těchto lidí (migrantů a potenciálních teroristů — red.) do evropské společnosti. Žili v ghettech. Kdy žije člověk v ghettu, stává se z něho extremista", podotkl syrský prezident.

Druhou chybou Evropy bylo podle Asada to, že mnozí evropští předáci „prodali své hodnoty za ropné dolary". „Dovolili wahhábitským organizacím ze Saúdské Arábie, aby přinesly svou extremistickou ideologii do Evropy. Proto exportujete teroristy. My je neexportujeme: přijíždějí do Sýrie, a pak se vracejí do Evropy", dodal a připomenul, že tři teroristé odpovědní za útoky v Paříži, byli Evropany, a nikoli Syřany.

Zdroj: sputniknews.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]