BERLÍN (Reuters) – Německá špionážní agentura opět spolupracuje při shromažďování informací o islamistických militantech s tajnou službou syrského presidenta Bashara al-Assada, uvedl deník Bild, a to i přes odpor Berlína k tomu, aby Assad podle jakékoliv mírové dohody v Sýrii zůstal u moci. Tyto noviny s masovým odběrem citujíc dobře informované zdroje uvádí, že agenti německého zahraničního zpravodajství BND už nějakou dobu pravidelně cestují do Damašku na konzultace se syrskými kolegy.


Německý parlament přede dvěma týdny schválil plán na podporu kampaně US vedených náletů proti povstalcům Islamistického státu v Sýrii vysláním průzkumných tryskáčů Tornado a fregaty na pomoc s ochranou francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle, letounu na doplňování paliva a až 1 200 vojáků.

Německá média dala této misi přezdívku „první válka“ kancléřka Angely Merkelové a zdůrazňují rizika pro německé piloty, když se zřítí na území držená Islamistickým státem.

Záměrem obnovených kontaktů BND s Damaškem je výměna informací o militantech, zvláště těch v Islamistickém státě, a zřízení pevné komunikační linky pro případ, že by se nějaký pilot německého Tornada v Sýrii zřítil, tvrdí Bild.

Mluvčí vlády tuto zprávu ani nepotvrdila ani nepopřela. „Nemohou komentovat operační podrobnosti práce BND,“ řekla na pravidelné tiskové konferenci Christiane Wirtz.

BND na žádost o komentář bezprostředně neodpověděla. Bild uvedl, že BND chce v Damašku co nejdříve otevřít stanici, aby tam měla trvale umístěné agenty, a činí k tomu s vědomím vlády přípravy.

Tito agenti by se potenciálně mohli nastěhovat na německou ambasádu, která je v současnosti zavřená, hlásil Bild, a vláda Merkelové by o tom chtěla přijmout konečné rozhodnutí počátkem příštího roku.

Německá ministryně obrany jakoukoliv spolupráci mezi německými silami, které se mají zúčastnit vojenské kampaně proti Islamistickému státu, a Assadovými silami vyloučila.

Ve středu řekla Merkelová zákonodárcům v Bundestagu (dolní komoře parlamentu), že diplomatické úsilí o ukončení čtyřletého konfliktu v Sýrii usiluje o dosažení takového dlouhodobého řešení, jehož se nebude účastnit Assad.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: breitbart.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]