CNN Turkey citující činitele bezpečnostních sil hlásí to, co vypadá jako zase další eskalace té bouře na Středním východě: TURECKÁ VOJSKA VSTOUPILA DO REGIONU MOSUL V IRÁKU, HLÁSÍ CNN-TURK ASI 1 200 TURECKÝCH VOJÁKŮ JE V BASHIQĚ U MOSULU: CNN-TURK Jak hlásí Bloomberg, do oblasti Bashiqa u Islamistickým státem obsazeného iráckého velkoměsta Mosul vstoupilo asi 1 200 tureckých vojáků, hlásí CNN-Turk s odkazem na turecké bezpečnostní síly.


  • Členové koalice proti Islamistickému státu byli o tomto kroku informováni, hlásí noviny Sabah

Samozřejmě, že na skutečnosti, že Turecko vpadlo do Iráku, není nic podivného. Turecko konec konců vpadlo do Iráku už 8. září a provedlo v posledních asi tak dvou desetiletích pozemní nájezdy přes hranici při několika příležitostech. Byla to „Operace slunce“ v roce 2008. A před tím to byla „Operace ocel“ v roce 1995. A „Operace kladivo“ v roce 1997. A „Operace úsvit“. A také šikovně pojmenovaná „Operace severní Irák“.

Dochází vám to. Otázkou je: co dělají u Mosulu, u bašty ISIS?

Tady je pár narážek od Stratforu:

[quote align="center" color="#999999"]

Turecká vojska údajně 3. prosince vstoupila na irácké území, nejspíš vstupem do tábora milice Al Shikhan, aby pomohla znovu vydobýt Mosul od Islamistického státu, uvádí zdroje v milici Národní sboru pro osvobození Ninevah a anonymní činitel Pešmergy, hlásí 4. prosince Aena News a Shafaq News. Guvernér Ninevah Nawfal Humadi a šéf operačního velitelství Ninevah generálmajor Najim al-Jubouri tuto zprávu popřeli, což učinila i Kurdská demokratická strana. Anonymní zdroj z Pešmergy řekl, že turecká vojska se skládají ze tří regimentů ozbrojených těžkými zbraněmi a že budou pomáhat bojovníkům z Národního sboru pro osvobození Ninevah, což je zastřešující skupina milicí bojujících proti Islamistickému státu. Základní tábor Al Shikhan, též známý jako Tábor Nargizliaya, leží na hranici provincií Dahuk a Ninevah a až dosud se v něm vycvičilo 3 500 bojovníků. Zprávy rovněž naznačují, že brzy dojde k útoku na Mosul. Vzhledem k překvapivě vzácným mediálním zprávám o údajném vyslání tak velkých sil si Stratfor myslí, že k této informaci je nutno přistupovat s určitou opatrností. Přítomnost tureckých sil by mohla být fingovaně líčena jako rozšíření záštity Ankary nad výcvikem Národního sboru za osvobození Ninevah, místo skutečného vyslání velkých tureckých jednotek na misi k opětovnému dobytí Mosulu. Kdyby však byly některé prvky této zprávy pravdivé, byl by to velice pozoruhodný vývoj a značně zvýšené zapojení Turecka do konfliktu v Iráku. Přidání tři tureckých bojových regimentů by mohlo být vychýlením rovnováhy toho, co bylo zatím převážně stagnující frontou. Irácký ministerský předseda Haider al-Abadi 3. prosince řekl, že v boji proti Islamistickému státu odmítne všechna zahraniční pozemní vojska, a prohlásil takové vniknutí za porušení suverenity, se kterým se musí podle toho naložit. Irácké bezpečnostní síly pracují na tom, aby izolovaly Mosul držený Islamistickým státem pomocí odříznutí komunikačních tras a vedením náletů USA vedenou koalicí. [/quote]

Takže náhle, zrovna když svět zkoumá tureckou roli v ropném podloudnictví Islamistického státu, se Ankara rozhoduje vyslat vojska proti ISIS do Iráku? Pokoušejí se zabezpečit si obchod s ropou a ochránit své podloudnické trasy?

To by mohlo být ještě zajímavé.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]